zondag 8 maart 2020

Wat in het vat zit....

De elfjarig Tjits Drenth had een rebus opgelost van Jamin in 1940, echter waarschijnlijk doordat de oorlog uitbrak heeft ze de rebus nooit op de bus gedaan. Daar kwam de inmiddels 91 jarige Tjits achter toen ze samen met haar dochter haar papieren aan het uitzoeken was. Ze had het bijna weggegooid, maar dacht dat Jamin het misschien leuk zou vinden om het in hun archieven te hebben.

Maarten Steinkamp de grote baas bij Jamin was er zeker blij mee, er is helemaal geen archief uit de jaren 1938-1950 aanwezig. Van die prijsvraag had niemand die nu bij het bedrijf werkt ooit gehoord, ook niet van het figuurtje uit de rebus Baron Benjamin. De prijzenpot was trouwens niet mis, duizend gulden aan prijzen, in 1940! De hoofdprijs was een buizenradio ter waarde van 195 gulden.

Maar hierbij stopte het niet voor Jamin. Medewerkers hebben op internet gespeurd naar het type radio van de prijsvraag. Dat was niet eenvoudig omdat iedereen in de oorlog zijn radio moest inleveren. Maar hij is gevonden en de radio is gereviseerd en in de Jamin-kleuren van toen gerestyled. En zo kreeg Tjits tachtig jaar na het verstrijken van het inlevertermijn van de prijsvraag alsnog de eerste prijs uitgereikt. Maarten kwam er met bloemen en bonbons bij haar mee aanzetten. Tjits is een echt 'radiomens', en deelt mee de radio zeer zeker te gaan gebruiken. Het antwoord van de rebus? 'Ik spaar met waardebons van C. Jamin, want het zijn papiertjes van grote waarde.'



Geen opmerkingen:

Een reactie posten