zondag 1 maart 2020

Crooswijk

Crooswijk is een Rotterdamse volkswijk. In 2016 kwam naar voren via het Sociaal Cultureel Planbureau dat de postcode van Crooswijk, 3034, de armste postcode van Nederland is. De vooroorlogse arbeiderswijk kent naast de gebruikelijke problemen ook van oudsher een sterke sociale verbondenheid.

Het is in deze wijk dat er op initiatief van de buurtbewoners drie borden zijn opgehangen waardoor een meisje met een articulatiestoornis met andere kinderen kan spelen en communiceren. "Ze komt niet zo goed uit haar woorden" vertellen andere kinderen desgevraagd.

Ik kan hier ontroert door raken om verschillende redenen. Allereerst dat de bewoners met elkaar hebben besloten actie te ondernemen ten gunste van het meisje. Met als direct gevolg dat haar leeftijdgenootjes hierdoor leren om rekening te houden met andere mensen voor wie zoveel zaken niet zo vanzelfsprekend zijn als voor henzelf. Naast ontroering ook een blij gevoel door de bevestiging dat de meeste mensen er onderling heel goed uit kunnen komen, die gedachte wordt in deze tijd nog weleens vertroebeld door alles wat men vanuit de onderbuik op sociale media kwakt. Ik hoop dat dit kleine berichtje uw dag net zo kleurt als de mijne toen ik het vernam.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten