dinsdag 17 maart 2020

Herinnert U zich deze nog? #154

HAYSI FANTAYZEE
"JOHN WAYNE IS BIG LEGGY"
1982
Geen hitnotering


Haysi Fantayzee bestond naast Jeremy Healy en Kate Garner, hier in de clip, ook uit keyboardspeler Paul Caplin die tevens het vriendje van Kate was. Ze hebben bestaan van 1981 t/m 1983 en ze liftten mee op de zogenaamde 'Blitz-beweging' van begin jaren tachtig met o.a. Adam & the Ants, Bow Wow Wow en Culture Club. Hun muziek was een bijzondere combinatie van country, reggae en electropop. 

Hier in Nederland heeft Haysi Fantayzee nooit een hit gescoord, maar toch ken ik dit nummer omdat het toen hoog genoteerd stond in de destijds populaire Europarade, waar hitparades van diverse Europese landen met elkaar een samenwerkingsverband aan gingen. En omdat deze single in andere landen wel een hit was kwam het in de Europarade terecht.

Het liedje lijkt op een kinderliedje, maar het gaat over hoe Europese kolonisten de inheemse bevolking van Amerika behandelden. Het gaat nog verder, de tekst verhaalt van een kolonist die, omdat zijn patroongordel hem in de weg zit, anale sex heeft met een inheemse vrouw. Jeremy kwam op het idee na het lezen van het boek 'Burn My Heart At Wounded Knee' van historicus Dee Brown.

Normaliter zou een lied over zo'n onderwerp, zeker in de jaren tachtig, worden verbannen van de BBC. Maar men dacht met een nonsens-tekst van doen te hebben bij 'Shotgun, gimme gimme low down fun boy, okay, showdown'. Daardoor trad Haysi Fantayzee op bij 'Top Of The Pops' en zelfs bij een kinderprogramma op zaterdagochtend. 

Na Haysi Fantayzee heeft Kate nog een korte solocarrière gehad en is daarna in de fotografie gegaan in Los Angeles. Jeremy is DJ geworden en een albummixer voor andere artiesten waaronder zijn vroegere schoolvriend Boy George. Paul heeft verschillende bedrijven gehad maar maakt sinds 2012 weer muziek samen met zijn vrouw Zeetah Massiah.

*Waarschuwing!: Zoek niet op 'Bienenstich - John Wayne ist der Größte', ik herhaal, zoek niet op 'Bienenstich - John Wayne ist der Größte'. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten