maandag 2 maart 2020

Emma

Gisteren met vrienden Rick en Chris naar de matinee-voorstelling van de speelfilm 'Emma' geweest. Het fijne van zo'n middagvoorstelling is dat we vooraf een bakje koffie en thee kunnen drinken en meteen even bijkletsen. Zij waren net terug uit Berlijn en hadden daar natuurlijk wel het één en ander over te vertellen. Na de film hebben we bij het alom bekende restaurant Loetje gedineerd.

De film 'Emma' is een bewerking van het boek van Jane Austen die in 1815 is gepubliceerd, en het is niet de eerste verfilming ervan. Er zijn zeven verschillende films en tv-series van het verhaal gemaakt, waaronder zelfs een Bollywood bewerking onder de titel 'Aisha' in 2010. De film 'Clueless' uit 1995 was een losse moderne bewerking van het boek. Maar in deze film gaan we gewoon terug naar begin 1800 waar de jonge Emma (Anya Taylor-Joy) van mening is dat zij een uitstekende koppelaarster is. Gaandeweg het verhaal blijkt dat enigszins overmoedig gedacht.

Het is een romantisch-komisch verhaal met een wat diepere laag die de omgangsvormen en decorum van die periode aanstippen als omslachtig en daardoor miscommunicatie in de hand werken. De acteurs en actrices zijn geweldig zeker in het zogenaamde 'stille spel' waarin hun gezichtsuitdrukkingen boekdelen spreken. De hoofdrolspelers, maar ook de gelaatsuitdrukkingen van de twee bedienden, Bartholomew (Angus Imrie) en Charles (Edward Davis) die geen letter tekst hebben zijn prijsloos. Als u de serie 'The Crown' volgt zult u de acteur Josh O' Connor herkennen die in die serie Prins Charles speelt, in de film zet hij een hilarische dominee Philip Elton neer. Verder maken een keur aan geweldige Britse acteurs als o.m. Bill Nighy, Miranda Hart en Rupert Graves de cast compleet. Ik wil nog even apart Johnny Flynn noemen die George Knightley speelt (die lippen.... die ogen....).

Naast het verhaal en de nodige humor zijn de kostuums en de locaties een lust voor het oog. Het is geen ingewikkeld hoogdravend verhaal , maar een leuke film die lekker wegkijkt en waarin goed wordt geacteerd. U kunt gerust gaan.

Anya Taylor-Joy en Bill Nighy als Emma Woodhouse en haar vader. 

Johnny Flynn als George Knightley.

Josh O'Connor als Philip Elton. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten