dinsdag 24 maart 2020

Polder lockdown

Wat we de afgelopen week hebben kunnen zien, met als hoogtepunt afgelopen weekend, is dat er een bepaalde categorie laagschedelige Nederlanders is die zich geen reet aantrekken van de pandemie die zich over de wereld verspreid. Alle adviezen van de overheid slaan ze in de wind door toch met buitensporige aantallen tegelijk naar winkels, stranden, bossen en, hou je vast, milieustraten te gaan. De mensen die ik geïnterviewd heb zien worden waarin naar hun gedrag wordt gevraagd zou ik als vredelievend mens in hun gezicht willen stompen. Wie strikt hun schoenveters 's morgens? En erger nog, ze planten zich gewoon voort en ze hebben stemrecht.

Dus toen gisteravond er weer een persconferentie was aangekondigd dacht ik dat er duidelijkere maatregelen zouden worden afgekondigd, zodat ook de simpelen van geest het zouden begrijpen. Maar in plaats daarvan kwam er naast herhaling van wat al geldt een warrig verhaal met halve oplossingen waarbij burgemeesters het eigenlijk per stad en wijk maar zelf moeten bekijken. De bewindslieden gingen er nog steeds vanuit dat het gepeupel een eigen verantwoordelijkheidsgevoel heeft die ze zelf moeten gaan aanspreken. De bijna schattige naïviteit. Ik heb nieuws voor ze, er is een bepaalde laag van de bevolking die dat niet heeft en ook nooit zal krijgen. Het is een gemêleerde laag, van eigenwijze bejaarden en overmoedige jongeren tot uit eigenbelang handelende werkgevers die zeggen zich verantwoordelijk te voelen voor hun werknemers maar louter en alleen maar aan zichzelf en hun positie binnen het bedrijf denken.

Van dat wat gisteren werd gezegd is enkel duidelijk dat de maatregels tot 1 juni van kracht zijn, maar de maatregels zelf, daar is geen touw aan vast te knopen. Geen bijeenkomsten en die anderhalve meter is voor iedereen, behalve voor de eerder besproken hersenlozen, wel duidelijk. Horeca, scholen, kappers dicht. Helder, we lopen straks allemaal met raar haar. Verder moeten burgemeesters maar zien of ze winkels sluiten, markten door laten gaan en parken en stranden afsluiten. Dat kan dus per gemeente verschillen. Scholen? Daar wordt zo rond 6 april weer over nagedacht. Het is te vaag en te vrijblijvend er is geen duidelijkheid op die manier.

Verder denken de bewindslieden dat de hele bevolking zich zelf kan regulieren naar het niet met z'n allen naar buiten gaan, één per gezin naar de supermarkt, en zoveel mogelijk binnenblijven. We hebben allemaal gezien dat we met het verstandelijk beperkte gedeelte zitten dat tóch naar de bouwmarkt wil, tóch naar de gesloten grens met België rijdt omdat de Lidl daar goedkoper is, tóch met hun kinderen naar winkels gaan, die om onduidelijke redenen nog steeds open zijn, om zich daar te vervelen in plaats van thuis en ze daar ongecontroleerd in de rondte laten rennen en met hun vieze kleefhandjes overal aan laten zitten.

Ik begrijp dat voor veel mensen een complete lockdown zoals in de ons omringende landen een gruwel is. U moet mij als bewust alleenstaande met licht autistische kluizenaarstrekjes niet rekenen, ik heb hier het grootste gedeelte van mijn leven voor getraind, het maakt mij de pis niet lauw, maar de gedragingen van de éénhersencelligen laat zien dat het in deze toch de beste oplossing zou zijn. De dat-beslis-ik-altijd-zelf-nog-wel dan-ken-je-mij-nog-niet types hou je met met zo'n polder lockdown niet tegen. Die blijven in groepen of groepjes opereren, die kunnen niet de Action, Gamma en Hema links laten liggen. Die móeten gewoon naar het strand, park of bos ook al betekent dat hun dood. Wat in dit geval letterlijk zo zou kunnen zijn, of erger nog, die, door hun onverantwoordelijke gedrag, van een ander.

Beati pauperes spiritu zo luidt het gezegde maar het zijn in mijn ogen gewoon simpletons die net genoeg hersens hebben dat ze weten dat ze moeten eten en drinken om in leven te blijven. En poepen, dat weten ze ook, vandaar dat toiletpapier.

Tijdens de pandemie in de rij bij de milieustraat.

Hele gezinnen lekker dicht op elkaar in de rij bij de bouwmarkt in tijden van corona. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten