woensdag 1 juli 2020

Artikel 1

Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen
gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging,
politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.

Dit is, naar ik hoop, bij u bekend als Artikel 1 van de Nederlandse Grondwet. Gisteren is er op voorstel van D66, GroenLinks en Partij van de Arbeid in de Tweede Kamer gestemd om discriminatie wegens handicap of seksuele geaardheid daar specifiek in te noemen. Er staat toch 'op welke grond dan ook' zult u opmerken. Ja dat klopt, maar als u die gedachtegang volgt zouden de non-discriminatiegronden die daarvoor in Artikel 1 worden genoemd ook niet nodig zijn, en tóch staan ze er. Zwart op wit zodat het voor iedereen duidelijk is.  De Tweede Kamer heeft voor dit voorstel om het ook te doen voor discriminatie wegens handicap of seksuele geaardheid gestemd.

Tekenend is wel dat SGP, PVV, FvD en het lid van Haga tegen hebben gestemd. Niet verbazingwekkend, natuurlijk, dat niet, SGP leeft nog in 1883 waar moeder de vrouw kookt, wast en baart en verder niets, vrouwen mogen niet eens in de partij. Maar hoe zouden de mannenbroeders het vinden als we voorstellen om discriminatie wegens godsdienst niet meer apart noemen, want ach, 'op welke grond dan ook' staat er toch al. PVV en FvD bestaan bij de gratie van discrimineren en buitensluiten. Zij hebben het bijvoorbeeld alleen over 'onze homo's' als ze er moslims mee om de oren kunnen slaan, maar om lhbt'ers nu specifiek te noemen om niet te discrimineren vinden ze niet nodig, net zoals mensen met een handicap. Wat gaat er dan door je hoofd heen als je daar tegen stemt. Totale onbegrip aan mijn kant. 

COC Nederland noemt het prachtig nieuws en ik kan me voorstellen dat belangenverenigingen voor mensen met een handicap er ook blij mee zullen zijn dat deze stap is gezet naar verankering van de rechten van deze twee groepen in de Grondwet. Maar deze eerste belangrijke stap is er één van een lange weg. Het voorstel is in 2010 (!) ingediend en moet nu na de Tweede Kamer naar de Eerste Kamer waar het ook met een meerderheid moet worden aangenomen. En dan na de Tweede Kamerverkiezingen volgend jaar gaat het voorstel naar de nieuw samengestelde Tweede Kamer, waar het twee derde van de stemmen nodig heeft om dan weer naar de Eerste Kamer te gaan waar ook twee derde van de stemmen nodig is voordat de wet wordt aangenomen. 

Het is nogal een gedoe, maar welk weldenkend mens zou het nu niet fijn vinden dat discriminatie, middels de Grondwet, zoveel en specifiek mogelijk wordt ingedamd, zodat er geen onduidelijkheid meer over kan bestaan. Ja SGP, PVV, en FVD en hun achterban, maar dat is op de totale bevolking een marginaal aantal. Door het chronisch luid schuimbekken van aanhangers van de laatste twee lijkt het heel wat. Maar ik denk dan aan the Wizard Of Oz. 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten