dinsdag 7 juli 2020

In Memoriam: Ennio Morricone

Al op zesjarige leeftijd begon Ennio Morricone met het componeren van muziek, en op tienjarige leeftijd startte hij met zijn opleiding aan het Conservatorium van de Accademia Nazionale Di Santa Cecilia, hij studeerde er trompet. na de Tweede Wereldoorlog schreef hij zijn eerste volwaardige composities, waaronder een aantal klassieke stukken en in de jaren vijftig en zestig orkestreerde hij muziek voor popartiesten.

In 1959 begon hij met het componeren van filmmuziek. Doordat hij niet gauw 'nee' zei heeft Ennio in zijn lange carrière naast zo'n 150 klassieke composities en een honderdtal popsongs muziek gecomponeerd en georkestreerd voor zo'n 500 films en tv-series. Omdat in het begin van zijn filmmuziekcarrière hij met budgetbeperkingen te maken kreeg en het financieel niet haalbaar was om een compleet orkest te engageren, maakte Ennio gebruik van niet alledaagse instrumenten om de muziek toch groots te laten overkomen, waaronder Siciliaanse folkinstrumenten, Fender gitaar, kunstfluiter Alessandro Alessandroni en het koor Cantori Moderni. En natuurlijk de mondharmonica die onmiskenbaar te horen is in vooral zijn composities voor westerns.

Wereldberoemd is zijn filmmuziek voor 'Per Qualche Dollaro In Più', 'Il Bueno, Il Brutto, Il Cattivo' en de allerbekendste 'C'era Una Volta Il West'. Tot op zeer hoge leeftijd heeft Ennio opgetreden. In september 2017 trad hij als onderdeel van zijn Europese tour op 88 jarige leeftijd op in het Rotterdamse Ahoy.

Ennio trouwde in 1956 met Maria Travia die teksten schreef bij zijn composities. Het stel kreeg vier kinderen, drie zonen en een dochter. Zijn hele leven heeft hij in Italië gewoond en nooit de behoefte gehad om zich in Hollywood te vestigen. Op 6 juli 2020 is Ennio overleden aan complicaties na een val. Hij is 91 jaar geworden.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten