maandag 27 juli 2020

How I met your mother

Het mag onderhand bekend zijn dat ik niet zo heel trendgevoelig ben en meeloop met alles wat 'hot and happening' is, ik laveer wat door het leven heen en vaar veelal mijn eigen koers. Dit heeft in het verleden wel eens tot wat, al dan niet openlijke, irritatie geleid van anderen die zich wel graag laten meevoeren in de waan van het moment. Het zij zo. Zelf neem ik, ook al verwonder ik me soms best, mensen gewoon zoals ze zijn, maar dat blijkt niet iedereen makkelijk af te gaan.

Zo kan het zijn dat ik de hitserie die gelopen heeft vanaf 2005 t/m 2014 'How I Met Your Mother' eerst nu vanaf seizoen één aan het bekijken ben. Ik ben momenteel ergens in het zesde seizoen. Ik had wel eens wat losse afleveringen gezien terwijl ik op de sportschool op de loopband aan het hardlopen was, zonder geluid, maar wat ik zag stond me wel aan, zodat ik de kans benut heb om via Netflix de serie in z'n geheel te bekijken.

Het gaat over een vriendengroep waarvan Ted Mosby (Josh Radnor) het verhaal in 2030 aan zijn kinderen verteld hoe hij hun moeder heeft ontmoet. Grappig is dat de korte scènes met de kinderen Luke en Penny (David Henrie en Lyndsy Fonseca) allemaal in seizoen één zijn opgenomen, zodat ze niet zouden verouderen gaandeweg de serie. Trouwens, de stem van de Ted uit 2030 die het verhaal verteld is van Bob Saget.  De vriendengroep van Ted bestaat uit Marshall Eriksen (Jason Segel) en Lily Aldrin (Alyson Hannigan) die hij al kent sinds zijn studententijd. Als ze naar New York verhuizen leren ze Barney Stinson (Neil Patrick Harris) en Robin Scherbatsky (Cobie Smulders) kennen.

De kracht van de serie zit 'm in de zeer ingenieuze verhaallijnen met flashbacks en soms vooruitblikken in de tijd. Het zit heel goed in elkaar, nu en dan komen sommige zaken die in eerdere seizoenen even worden aangestipt pas later veel uitgebreider aan bod. Er zitten veel rode draden in die telkenmale terugkomen. Alle vijf de acteurs zetten goede, leuke en driedimensionale karakters neer met elk hun eigen kenmerken en eigenschappen, en dat moet ook wel als een serie het negen seizoenen volhoudt.

Meer dan hilarisch is de rol die Neil Patrick neerzet als de over de top vet aangezette überheteroman Barney, hoewel ik bang ben dat er werkelijk zulke mannen rondlopen, maar dit geheel terzijde. In het werkelijke leven is Neil Patrick gay en is hij getrouwd met acteur David Burtka, die in de serie zeven keer zijn opwachting maakt als Scooter het jeugdvriendje van Lily.

Hier wil ik dan meteen even iets aanstippen wat me vaak opvalt. Als een heteroacteur een rol speelt van een homo, wordt daar met veel ooh's en aah's op gereageerd over punt één, dat hij dat durft en punt twee, dat hij het zo goed doet. Het is een acteur, for crying out loud!!! Het is zijn vak, hij heeft er een opleiding voor gevolgd en hij heeft talent. Hij kan als het goed is alles spelen, een huisvader, een moordenaar, iemand uit de achttiende eeuw, een homo, een koning, een zwerver of desnoods God.

Decennialang heeft u onwetend gekeken naar homoseksuele acteurs die heteromannen speelden en niemand heeft, nadat bekend werd dat ze jarenlang in het echte leven een dubbelleven hebben moeten leiden, omdat hun agenten en de studio's vreesden dat de films niet bezocht zouden worden als men zou weten dat die romantische leading man een homo was, vol ontzag uitgeroepen dat het een geweldige acteur was omdat hij zo goed een hetero neerzette in zowel de film als in het eveneens zorgvuldige geregisseerde echte leven. En terecht, want hij is een acteur! Het is zijn vak, enz, enz. Daarbij aangetekend dat het meer dan triest is dat hij zijn ware aard vaak een leven lang angstvallig verborgen heeft moeten houden.
Zo, dat is nu uit mijn systeem.

Of Josh Radnor qua uiterlijk zo ongeveer wel mijn type is? Misschien. I mean, those cheekbones alone...

Barney, Robin, Ted, Lily en Marshall

Josh Radnor (Ted Mosby)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten