woensdag 15 juli 2020

Toen en Nu: Morten Harket

Het was in 1984 in één of ander pop-programma waar ik voor het eerst kennismaakte met de popgroep A-ha die er een liedje zongen wat anders klonk dan gebruikelijk. Ik vond het meteen geweldig en weet nog dat ik daarna heb gezocht naar een album, maar nooit gevonden. Later bleek dat ik de eerste versie van 'Take On Me' had gehoord en gezien, een single die behalve in thuisland Noorwegen overal flopte. Een jaar later werd het liedje opnieuw opgenomen met als producer Alan Tarney en er werd een voor die dagen heel bijzondere gedeeltelijke animatie videoclip bij gemaakt waarmee A-ha er hun eerste grote hit mee te pakken hadden.

Ik hoorde wel iets bekends toen, maar vond het anders klinken dan in mijn herinnering. Nu in deze tijd kun je gewoon op You Tube de originele versie vergelijken met de latere hit versie. Ik weet dat ik vooral onder de indruk was van de vocalen van zanger Morten Harket (hij heeft een bereik van vijf octaven), die in de originele versie prominenter aanwezig zijn. Was ik ook enigszins beroerd vanwege zijn appearance? Misschien. Naast zanger Morten bestond A-ha uit gitarist Pål Waaktaar-Savoy en toetsenist Magne Furuholmen

In 1994 ging de band na vier albums en een groot aantal hits, waaronder het thema van de James Bond film 'The Living Daylights' uit elkaar. Een rol als schurk in die film sloeg Morten af. Hij ging solo verder en bracht zes albums uit, waarvan twee in het Noors. In 1996 presenteert hij het Eurovisie Songfestival. Maar tussen 2000 en 2015, kwam de band weer bij elkaar en brachten ze nog vijf albums uit. Hoewel er een afscheidstournee is geweest treden ze zo nu en dan nog wel eens als A-ha op.

Morten is nu 60 jaar en is negen jaar getrouwd geweest met Camilla Malmquist met wie hij twee zonen en en dochter heeft. Tevens heeft hij een dochter met Anne Mette Undlien en ook met zijn huidige vriendin Inez Andersson heeft hij een dochter.










Geen opmerkingen:

Een reactie posten