donderdag 9 juli 2020

What's Eating Gilbert Grape

Het is u onderhand bekend dat ik vaak wat achter loop op dingen, ik behoor nu eenmaal niet tot de haantjes de voorste, eigenlijk op allerlei gebied, waaronder films. Ik heb bijvoorbeeld nog nooit 'E.T', 'Star Wars'  en 'Jurassic Park' gezien en toch leef ik gewoon door. Enige tijd terug kwam de film 'What's Eating Gilbert Grape' op tv en ik besloot deze op te nemen en gisteren heb ik 'm dan gezien.

Het is een film uit 1993 naar een boek van Peter Hedges met een altijd prettige Johnny Depp in de titelrol van Gilbert Grape. Peter heeft ook het scenario voor de film geschreven. Het verhaal speelt zich af in het kleine dorpje Endora waar Gilbert als oudste zoon van een vaderloos gezin woont samen met zijn aan huis gekluisterde moeder Bonnie, zijn zusjes Amy en Ellen en zijn bijna 18 jarige broertje Arnie. Arnie heeft een verstandelijke beperking en wordt echt weer-ga-loos gespeeld door de destijds 19 jarige Leonardo DiCaprio voor wie dit zijn tweede speelfilm is. Voor deze rol is hij terecht genomineerd voor een Oscar en een Golden Globe, daarnaast geeft hij er een aantal prijzen voor gewonnen. 

Mocht u de film hebben gezien zult u het met mij eens zijn dat deze film zelfs 27 jaar na dato nog steeds een absolute aanrader is, en mocht u 'm nog niet kennen ga ik verder niets over het verhaal vertellen. Wel wat anekdotes.

Voor deze rol heeft Leonardo research gedaan door een paar dagen te vertoeven in een tehuis voor verstandelijk beperkte tieners. Hij trok met ze op en had gesprekken met hen.

Darlene Cates speelt moeder Bonnie die lijdt aan morbide obesitas. Johnny moest als Gilbert haar meermalen belachelijk maken en daar had hij problemen mee. Na de opnamen kwam hij dan naar haar toe om zich te verontschuldigen en te zeggen hoe erg hij dat vond. Voor Darlene was het haar eerste filmrol, zij had nog nooit geacteerd. 

Veel van wat Bonnie meemaakt en ervaart in de film zijn gespiegeld aan het echte leven van Darlene. Zij was ook vijf jaar aan huis gekluisterd en werd net als Bonnie aangestaard en geplaagd.

Mary Steenburgen die de gehuwde Batty Carver speelt en een geheime relatie heeft met Gilbert, was zo overtuigd van het acteertalent van Leonardo dat ze voorstelde om hem desnoods te betalen met haar eigen salaris. 

In 2017 overleed Darlene op 69 jarige leeftijd.


Leonardo DiCaprio en Johnny Depp

Leonardo DiCaprio (Arnie), Mary Kate Schellhardt (Ellen), Johnny Depp (Gilbert), Darlene Cates (Bonnie)
en Laura Harrington (Amy)

Een foto van Leonardo en Darlene op de première en Leonardo's reactie op het overlijden van Darlene in 2017.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten