vrijdag 31 juli 2020

London Boys

In de jaren tachtig van de vorige eeuw werden we muzikaal verblijd met iets wat onder de noemer 'eurodance' viel. Overgeproduceerde nummers waarop een heel vocaal ensemble te horen is, maar waar vaak toch maar één of twee uitvoerenden te zien waren. Duitsland was één van de Europese landen waar veel eurodance vandaan kwam en waar het ook hogelijk gewaardeerd werd.

De basis van het duo London Boys lag ook in Duitsland hoewel de mannen, Edem Ephraim en Dennis Fuller destijds in Hamburg woonden kenden ze elkaar al van school in Londen. In 1986 ontstond London Boys om als kapstok te fungeren voor de nummers van liedjesschrijver en platenproducer Ralf-René Maué. In Nederland is het allemaal geruisloos aan ons voorbij gegaan, maar ze hebben in hun carrière toch zo'n 4,5 miljoen platen verkocht wereldwijd. Ik had wel wat nummers van hen in mijn muziekcollectie, maar besloot toch om hun debuutalbum 'The Twelve Commandments Of Dance' uit 1989 aan te schaffen en gisteren lag ie in de bus. Het was hun grootste succes, maar liefst zes singles staan er op het album waaronder hun grootste hit 'London Nights'. 

Zoals ik al vermelde zijn het bombastische maar aanstekelijke vrolijke nummers, ik hou er, zo op z'n tijd, van. Edem wordt als leadzanger aangeduid en Dennis als backingvocalist, maar het zou me ook niet verbazen als ze geen van beiden te horen zijn in die hele brij van stemmen. Bij 'live'-optredens stond de microfoon enkel aan om met het publiek te communiceren, zodra de muziek startte begonnen de mannen met hun ruimte innemende choreografieën en werd er geplaybackt.

London Boys hebben vier albums gemaakt toen het noodlot keihard toesloeg. Op 21 januari 1996 waren ze op skivakantie in Oostenrijk toen ze in slecht weer in hun auto op een bergweg werden aangereden door een dronken automobilist. Dennis, Edem, Edem's vrouw Bettina en een Hamburgse DJ die een vriend van hen was als ook de dronken bestuurder vonden daarbij allemaal de dood. Edem en Bettina verweesde hun driejarige zoontje Stevie en Dennis liet zijn tienjarige dochter Laura achter. Dennis en Edem zijn beiden 36 jaar geworden.


                                                  London Boys met hun grootste hit 'London Nights'. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten