donderdag 2 juli 2020

Toen was geluk... #60

Een mes wat valt daar nou nog aan te verbeteren? In de jaren zeventig van de vorige eeuw was daar ineens in de sterreclame het elektrische mes van Moulinex. Als kind was ik er meteen door gegrepen, ik kan nu niet meer terughalen waarom, ik heb nog even gezocht of ik de desbetreffende reclame kon vinden, maar helaas. Er staat me zo iets bij dat men in die reclame het elektrische mes moeiteloos door een grote taart liet glijden. En u weet ik ben een taartenmens, toen waarschijnlijk ook al.

Mijn moeder kreeg op een gegeven moment, haar verjaardag, zo'n elektrisch mes cadeau. Ik was er blijer mee dan zij, want ik weet nog dat ik uitriep: 'Dat heb ik altijd al willen hebben!' Waarop de geefster zei: 'Als ik dat had geweten had ik 'm jou wel voor je verjaardag gegeven.' Het mes werd in mijn herinnering eigenlijk alleen maar gebruikt als mijn moeder rollade had gebraden. Eten mensen dat trouwens nog? Ons gezin was nog van de oude stempel, want mijn vader was de man die het vlees sneed, zo ook de rollade met het elektrische mes, en daar heb ik dan weer wat minder goede herinneringen aan.

Nee, geen geamputeerde vingers of iets dergelijks, maar ik nam in die tijd met mijn radio-cassetterecorder met een antenne op zondagnamiddag (rollade was vlees voor de zondag) de Nationale Hitparade op. En als mijn vader dan de rollade elektrisch ging snijden voor het diner, dan stoorde dat op die radio en natuurlijk juist als ik een liedje aan het opnemen was.

Dit tijdsbeeld zal voor de Generatie Z niets herkenbaars oproepen, waarschijnlijk alleen maar totale verbijstering. Hoewel er heden ten dage nog wel steeds elektrische messen te koop zijn.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten