vrijdag 23 oktober 2020

Betrokken maar niet onfeilbaar

'Betrokken maar niet onfeilbaar', kent u die uitdrukking, dames en heren bloglezers, thuis of op uw werk? 'Betrokken maar niet onfeilbaar', ik hoorde het Willem-Alexander in het voor hem door Jan Snoek geschreven statement oplezen vanaf de autocue. 'Betrokken maar niet onfeilbaar', wat een heerlijk containerbegrip, je kunt er zoveel in kwijt en tegelijkertijd is het ook zo waar. Wantrouw direct mensen die zeggen nooit fouten te maken en dus, volgens zichzelf, onfeilbaar te zijn. Erger nog zijn zij die anderen op een voetstuk plaatsen en menen dat die persoon het nooit eens mis heeft. Ik hoorde het een collega ooit eens zeggen over een leidinggevende, die gewoon net als ieder ander mens ook wel eens een steekje liet vallen. Hierbij wil ik meteen de geruchten ontzenuwen over het feit dat ik onfeilbaar zou zijn, dat is niet zo, ook ik ben, net als de majesteit, betrokken maar niet onfeilbaar. 

Terwijl Willem-Alexander zijn verhaaltje op las zat Máxima er zwijgend naast. Ze stond, om met de grote Tammy Wynette te spreken, 'bij haar man'. Hoe anders deed haar landgenote de b-actrice Eva Perón dat, zij had zich omhoog geneukt op de maatschappelijke Argentijnse ladder en het tot presidentsvrouw gebracht maar duwde haar man steeds meer naar de achtergrond om zelf haar gedachten en ideeën te ventileren, geadoreerd en tot patroonheilige verheven door haar kritiekloze idolate achterban, de arme achtergestelde en simpele descamisados, zij slikten alles wat zij zei en deed voor zoete koek. Later bleek dat mevrouw vooral ook zichzelf niet vergat. Het geeft maar weer aan dat een president ook niet alles zaligmakend is. Argentinië is jarenlang een dictatuur geweest waar nazimisdadigers een veilig heenkomen konden vinden, maar waar de eigen bevolking met enige kritiek op het regime gewoon van de aardbodem verdween. 

Dat was in de vorige eeuw, maar ook nu zien we op wat voor een hellend vlak landen met een president kunnen geraken. Donald Trump, Jair Bolsenaro, Recep Erdoğan, Alyaksandr Lukashenko, Vladimir Poetin en Rodrigo Duterte zijn enkele voorbeelden daarvan. Bij wat zij allemaal doen valt zo'n reisje naar Griekenland tijdens een pandemie erg mee. Het blijft natuurlijk achterlijk en getuigen van een totaal gebrek aan maatschappelijk inzicht, maar dat is het ook als de buurman met zijn gezin of tante Gerda en ome Arie zo'n actie ondernemen. Misschien hadden de von Amsbergjes wat te diep in het glaasje gekeken toen ze die beslissing namen. Een glaasje met babybloed wel te verstaan. 

De grote ziener en denker des vaderlands Lange Frans weet het zeker, de elite van deze aarde zijn duivelsaanbidders en offeren baby's om hun bloed tot zich te nemen, ons koningshuis incluis. Samen met zijn goede vriendin, huisvrouw annex graancrikelvrouwtje Janet Ossebaard houdt hij er de wildste theorieën op na. Zo zaten ze samen gezellig openlijk te filosoferen hoe Mark Rutte te vermoorden. Zijzelf gingen het niet doen want het wijfje wilde haar aura schoon houden en Lange liet weten heel goed te kunnen schieten en nooit te missen (ergens in een vorig leven was ie rapper en dan hoort die badass attitude erbij), maar Mark ombrengen ging ie niet zelf doen. De pussy. In het tv-programma 'Zondag Met Lubach' werden hun waanideeën, en dat van anderen onder de loep genomen en het was een verbijsterende vertoning. Vooral ook de laagschedeligen die het allemaal geloven, daar zijn de descamisados van Eva raket wetenschappers bij. 

Willem-Alexander had het niet over twee van de drie A-tjes die tot en met dinsdag in Griekenland zijn achtergebleven. Lange had daar wel een theorie over wat meteen de link met Satan openbaarde. Twee van de drie bleven achter, twee keer drie is zes, drie keer de A is gelijk aan drie keer de zes, 666. Probeer daar maar eens iets tegenin te brengen. Tevens gaan er na het ondenkbare, een staatshoofd dat op tv het volk om vergeving vraagt voor zijn handelen, stemmen op om de wapenspreuk van het huis van Oranje Nassau 'Je maintiendrai', wat sinds 1815 ook de wapenspreuk van Nederland is te vervangen voor iets van deze tijd. 'Engagé mais pas infaillible' maakt een hele grote kans. 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten