dinsdag 6 oktober 2020

Herinnert U zich deze nog? #162

ALEXANDER CURLY
"AGGESUS"
1975
Aantal weken: 5
Hoogste positie 13






Voortschrijdend inzicht is een mooi iets, zoals ieder beschaafd mens zijn er zaken waar ik jaren geleden anders over dacht dan nu, gelukkig maar. Toch is er ook een kleine groep die vrij veel misbaar maakt en alles wil houden zoals het ooit was, lees: zoals zij het kennen. Want om een klein voorbeeld te noemen: de Gouden Koets die zij 'traditie' en 'cultuur' noemen en een schande dat deze nu in het museum komt, is ooit in de plaats gekomen van de Glazen Koets, die decennialang dienst had gedaan, ook die koets was en is cultuur en traditie. Maar goed, het gaat over muziek, ook daar zijn voorbeelden te noemen van nummers die met de kennis van nu niet meer opgenomen zouden worden.

In 1965 nam de Zangeres Zonder Naam het lied 'Hij Was Maar Een Neger' op. De Zangeres nam het in de tekst weliswaar op voor de man van kleur, maar het n-woord wordt in deze tijd natuurlijk niet meer gebezigd. De Amerikaanse meidengroep The Crystals namen in 1962 de single 'He Hit Me', op, waarin ze het volgende zingen:


He hit me
And it felt like a kiss
He hit me
And I knew he loved me
He hit me
And I was glad

Zo'n vriendje met losse handjes kon volgens mij toen ook al niet, maar in deze tijd is zo'n tekst totaal ondenkbaar.

Alexander Curly begon zijn carrière in eerste instantie met Engelstalig repertoire, met 'I'll Never Drink Again' behaalde hij de eerste plaats van de hitparade maar in 1975 besloot hij in het Nederlands verder te gaan. Zijn eerste Nederlandstalige single 'Guus' was ook goed voor de nummer één positie, daarna kwam dit 'Aggesus' over een Turk die zijn geluk in 'het beloofde land' Nederland komt beproeven maar in de fabriek aan de lopende band enigszins in de war raakt van blonde Truus, ruzie krijgt en een mes trekt. In 1975 vonden we dat heel gewoon, maar anno nu in het sociale media-tijdperk, zou zo'n liedje veel stof doen opwaaien.

Alexander is muziek blijven maken tot begin jaren 90, daarna heeft hij zich uit de muziekwereld teruggetrokken. In 2012 is hij op 65 jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van prostaatkanker. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten