zondag 4 oktober 2020

Lief

Ik heb het al eens eerder verteld dat het juist de positieve berichtjes zijn die als een zilveren lijntje lopen door die grote brij van doorgaans negatieve teneur die dagelijks over ons wordt uitgestort die mij het geloof in de mensheid blijft houden, toegegeven je moet er moeite voor doen het te herkennen, maar die moeite doe ik graag. Zo is ook dit jaar het idee ontstaan om op zondag daar iets van uit te lichten in mijn blogjes. Vandaag zomaar drie ogenschijnlijk kleine initiatieven met prachtige gevolgen.

Kantinemedewerkster Simone op een college in Hilversum had er genoeg van dat de leerlingen constant het woord 'kanker' gebruiken om te schelden of om het zinloos ergens voor te zetten in hun gesprekken. Betrapt ze iemand op het gebruik van het woord moet deze 50 cent in een spaarpotje doen. Ze spreekt de leerling erop aan rammelt met haar spaarpotje en dan dient de 50 cent voldaan te worden. 'De kinderen reageren lacherig, maar ze betalen wel. Ze kunnen niet om mij heen'. De leerlingen hebben er wel begrip voor. Een jongen zegt geraakt te zijn als het woord wordt gebruikt, zijn moeder heeft op dit moment kanker. Het geld wat Simone ophaalt wordt gedoneerd aan KWF Kankerbestrijding. De eerste 10 euro is al binnen, Simone hoopt dat andere scholen ook een soortgelijke actie op gaan zetten.

Tessa heeft nu zo'n zeven jaar heel fijne buren aan een homostel naast haar. Het geschiedde dat er aan de andere kant van het koppel een stel homohaters kwamen wonen. Pesterijen, naar de mannen spugen als ze voor hun eigen huis stonden. Tessa is toen in stilte de andere buren afgegaan en op een zekere dag werden de homohaters wakker in een straat waar iedereen de regenboogvlag had uitgehangen. Met een paar pakjes stoepkrijt kleurden de buurtkinderen de mooiste regenbogen op de stoep. Niet lang daarna zijn de pestkoppen verhuisd. 'Samen sta je sterk tegen dat soort lui', aldus Tessa.

Miranda verteld over een buurman in haar straat, een paar huizen verder, die corona heeft. Hij woont alleen en is flink ziek. Hij woont er pas een paar maanden, maar de halve straat zet eten voor zijn deur. 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten