De Netflix serie 'Unbreakable Kimmy Schmidt' is een sitcom maar geen doorsnee sitcom daarvoor is de humor te absurdistisch. Het gaat over Kimmy Schmidt (Ellie Kemper) die 15 jaar met drie andere vrouwen in een bunker heeft gewoond met dominee Wayne (John Hamm) die hen wijsmaakte dat de wereld zou vergaan. De serie start als Kimmy vrijkomt, naar New York City verhuist en daar een leven probeert op te bouwen.
Er zijn vier seizoenen en ik ben nu bezig met het laatste seizoen. Bijzonder vind ik dat de hoofdpersoon eigenlijk helemaal niet zo'n leuk of interessant karakter is. De serie staat vooral overeind door de personages om haar heen. Titus Andromedon (Tituss Burgess) een over de top melodramatische zelfzuchtige homo. Hij is een struggelende zanger/acteur waarbij geen gay-cliché wordt geschuwd. De hilarische Lillian Kaushtupper (Carol Kane) de op leeftijd zijnde huisbaas van Kimmy en Titus, een soort hippie die wat in de tijd is blijven hangen met een lange reeks van criminele activiteiten op haar naam. Jacqueline White-Voorhees (Jane Krakowski) een socialite en trofee-vrouw die hoewel hoogblond eigenlijk van Indiaanse komaf is. Ze is niet helemaal in touch met de werkelijkheid van alle dag.
Daarnaast zijn er talloze terugkerende gastrollen waarvan ik Mimi Kanassis (Amy Sedaris), een kennis van Jacqueline die na haar scheiding alles in het werk stelt om haar sociale status te behouden en Mikey Politano (Mike Carlsen) de Italiaans-Amerikaanse bouwvakker en aan/uit vriendje van Titus de leukste vind. Mimi omdat die over-over de top is en Mikey omdat iedereen zo'n vriendje wel zou willen.
Het is bedacht en mede geschreven door actrice/comédienne/schrijver/producer Tina Fey, die grote bekendheid heeft verworven bij 'Saturday Night Life'. Tina speelt ook zelf twee rollen in deze serie. De tijd in de bunker wordt vaak door de serie heen met flashbacks getoond en ook de andere drie vrouwen die er met Kimmy hebben gezeten komen zo nu en dan voorbij, als ook de dominee. Zoals al gezegd is de humor niet alledaags, een pop van Sesamstraat die Titus alleen een rol wil geven in ruil voor seksuele diensten is niet echt heel gangbaar, zeg maar. Aflevering drie van het vierde seizoen die ik gisteren zag was een meer dan hilarische persiflage op Amerikaanse 'true crime documentaries', het is dus van enig belang om wat algemene kennis van, met name, de Amerikaanse cultuur en manier van leven te hebben om het te kunnen plaatsen. Tina's achtergrond kennende wordt daar doorlopend de draak mee gestoken. Ik moest er zelf even inkomen maar na de eerste drie afleveringen begreep ik de insteek en heb alleen maar genoten. Niet ieders kopje thee, maar wel een aanrader.
Jacqueline, Titus, Kimmy en Lillian |
Mimi |
Mikey. |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten