zaterdag 17 oktober 2020

De von Amsbergjes

Mensen die het coronavirus niet serieus nemen en de maatregelen in de eerste plaats een aanslag op hun vrijheid vinden daar heb ik geen gunstige mening over. Bij hen die vinden dat ze nu in de herfstvakantie gewoon op reis kunnen gaan naar God weet waar voel ik de behoefte om hen met vlakke hand in het gezicht te slaan. Zo zijn er meneer en mevrouw von Amsberg die met hun drie puberdochters gisteren naar het Griekse eiland Peloponnesos zijn gevlogen waarvoor code geel geldt. Willy en Máx zagen die code waarschijnlijk als persoonlijke uitnodiging aan hun gezinnetje. Geel is bijna oranje.

Koning en koningin geven hun onderdanen gewoon de vinger door dit te doen. Tijdens de troonrede zei Willy nog dit: 

"Nederland heeft in de coronacrisis bewezen verantwoordelijk,
saamhorig en flexibel te zijn. Laat ons dat volhouden zolang dat
nodig is. En laat ons daar vertrouwen aan ontlenen
voor de toekomst".

Je bent dan toch gewoon een lul en een kut met vingers als je denkt dat je ermee wegkomt om op vakantie te gaan, terwijl het devies van jouw regering is om zoveel mogelijk in de eigen omgeving te blijven en vooral niet teveel reisbewegingen te maken. Bah!

Het nieuws heeft Willy, Máx en de drie Atjes ook bereikt en nog voor de koffers waren uitgepakt is de terugreis alweer gepland. Het was een schok voor hen dat het Nederlandse volk deze trip niet zo'n heel goed idee vond, zo laat Willy weten via de Rijksvoorlichtingsdienst. Serieus? Staan dan geen van de vijf met beide benen in de maatschappij? Blijkbaar niet. "We zien de reacties van mensen op de berichten in de media en die zijn heftig en raken ons" aldus Willy. Joh!? Ook Mark Rutte wist van de vakantie af, die had dit toch ten stelligste moeten afraden. 

Nu mag Mark dit hele debacle gaan verantwoorden, want de koning is onschendbaar sinds 1848. Misschien tijd dat die bepaling onderhand geschrapt kan worden. We kunnen het niet steeds maar met een 'beetje dom' afdoen. Voor die enorme uitkering die zij krijgen om symbolisch te zijn mag minimaal verwacht worden dat er wordt nagedacht en niet de eigen belangen immer voorop te zetten. Of misschien zijn de von Amsbergjes veel slimmer dan wij denken en kijken ze hoever ze gaan kunnen voordat ze afgezet worden, zodat ze gewoon hun eigen leven kunnen gaan leiden en niet meer aan die poppenkast mee hoeven doen van koekhappen en lintjes doorknippen. Amalia schijnt het goed te kunnen vinden met Harry en Meghan en zo'n leven trekt haar meer dan dat stoffige gemuts van wuiven en glimlachen. 






Geen opmerkingen:

Een reactie posten