woensdag 14 oktober 2020

Schrap

We moesten ons schrap zetten voor nieuwe maatregelen zei Hugo de Jonge daags voordat de nieuwe maatregelen daadwerkelijk werden afgekondigd. Nederland staat qua coronabesmettingen in Europa op de eerste plaats. Daar is niemand verbaasd over, dus dat er nieuwe maatregelen komen ook niet. Nu weet ik niet precies hoe ik me schrap moet zetten. Hoe zet een mens zich schrap? Moet je je ergens aan vast houden? Moet je zorgen dat je zit? In ieder geval wilde hij ermee aantonen dat er heel wat te gebeuren stond. Dus ik was benieuwd, maar het valt alleszins mee. De nieuwe maatregelen zijn een wat afgezwakte versie van wat we in het voorjaar aan maatregelen voorgeschoteld kregen. We hadden toen een lockdown-light, dus dit van nu valt het beste te zien als een lockdown-light light. 

Alle scholen blijven open, u kunt uw oude familieleden gewoon blijven bezoeken in verpleeghuizen, winkels blijven open, enkel de koopavonden vinden geen doorgang. U hoeft er niet, zoals in de lente, als een Beatle bij te lopen, want ook de kappers blijven hun werk doen. Ook zult u gewoon naar de sportschool kunnen blijven gaan. Wat gelijk is aan de lockdown-light begin dit jaar, is dat de horeca dicht gaat. Dat is met name voor de uitbaters zelf natuurlijk ongelofelijk vervelend. Ook het thuiswerken blijft gewoon de norm. Anderhalve meter, handen wassen en andere basisregels still goes without saying. 

Wat is er dan anders dan bij de eerdere lockdown light? Het meest in het oog springend is dat het dragen van mondkapjes naast in het openbaar vervoer nu ook verplicht wordt in publieke binnenruimtes. Het 'dringende verzoek' om dit te doen werd door te veel mensen gewoon genegeerd. En voor de 'ja maar-mensen': al wordt er maar één persoon door gered, dan heeft het wat mij betreft al zin. Alcohol mag niet meer na 20.00 uur 's avonds worden verkocht, maar daar kunt u, indien gewenst, overdag liters van inslaan. Het maximum aantal van dertig personen in binnenruimtes was al een maatregel, maar er waren uitzonderingen, die vervallen nu. Dat is natuurlijk weer een klap voor theaters en bioscopen. Kerken vallen daar gek genoeg weer buiten. En dan zijn er nog wat kleine dingetjes hier en daar.

Dit geldt voor vier weken, na twee weken wordt bekeken hoe het er qua besmettingen voorstaat en dan zou het zomaar kunnen dat er dan uiteindelijk een echte lockdown komt, dat wil men voorkomen want dat is voor niemand fijn. Dat we nu op dit punt zijn aangeland heeft een aantal oorzaken, ten eerste, het virus zelf, dat doet gewoon wat het wil en is, ondanks dat de hele wereld er mee te maken heeft en er onderzoek naar doet, nog steeds ongrijpbaar voor ons stervelingen. Ten tweede, de lakse houding van de overheid, het almaar rekenen op 'de eigen verantwoordelijkheid' van het gepeupel en de veel te vrijblijvende maatregelen. Ten derde wij, het gepeupel zelf, met name de klaarblijkelijk te grote groep die categorisch tégen is. Tegen alle maatregelen en het 'zelf wel uitmaakt', het nog steeds een griepje vindt of gewoon een totaal verzonnen iets. Júist wel met veel bij elkaar dingen gaat doen, lekker nadrukkelijk met veel misbaar géén mondkapje draagt. Kort gezegd: kutvolk. 

Het schrap zetten zou misschien ermee te maken kunnen hebben dat vanaf nu volgens Mark en Hugo er meer en strenger op gehandhaafd zal gaan worden. Hoewel dat voor het échte kutvolk alleen maar werkt als een rode lap op een stier. Nou ja, we gaan het zien over een maand of de lockdown-light light wordt versoepeld of dat er een totale lockdown komt. What a time to be alive. 

Maatregelen lockdown-light light.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten