dinsdag 20 oktober 2020

Herinnert U zich deze nog? #163


 PIM VOORTUIN
"IK HEB U LIEF MIJN NEDERLAND"
2002
Aantal weken: 4
Hoogste positie: 55


Mocht de video niet te zien zijn klik hier

In de tijd dat Wim Kan de oudejaarsconference uitvond en jaren lang met succes heeft gebracht, telde je als politicus niet mee als je niet door hem werd genoemd. Later werden er grappig bedoelde grammofoonplaatjes gemaakt over politici, zo waren o.a. de Minister President ten tijde van de oliecrisis Joop den Uyl, voormalig minister Hanja Maij-Weggen, die zich schaamde dat ze een baarmoeder had en zich dientengevolge overcompenserend chronisch defensief manifesteerde en onlangs nog natte wind Thierry Baudet onderwerp voor een lied.

De flamboyante Pim Fortuyn sprong zo in het oog en was zo anders dan wat we tot dan toe gewend waren in de politiek dat de jongens van Cat Music (Catapult, Rubberen Robbie, Ome Henk) in het voorjaar van 2002 met de single 'Ik Heb U Lief Mijn Nederland' op de proppen kwamen waarin Pim, die een regering wilde vormen, want hij was er zeker van dat hij na de verkiezingen van dat jaar Minister President zou worden, werd gepersifleerd. Andere bekende Nederlanders en om onduidelijke redenen ook Belgen werden mee gepersifleerd. De namen werden veranderd, o.a. Pim Fortuyn werd Pim Voortuin, Bassie en Adriaan werden Arie en Bastiaan, Paul Jambers werd Paul Jammers, etc. 

De single was net de hitparade aan het beklimmen toen op 6 mei 2002 Pim werd vermoord. De week erop was de single uit de hitparade verdwenen. Dat was gemanipuleerd natuurlijk maar in dit geval meer dan begrijpelijk. Uit respect voor de vermoorde Pim en zijn familie was dat de enig logische keus. Het plaatje wordt sindsdien ook nooit meer gedraaid, mede omdat de anekdotische kijk op de actualiteit destijds op een trieste manier is ingehaald door de realiteit. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten