donderdag 1 oktober 2020

Pilot

Of velen van u zich de Schotse band Pilot kunnen herinnering waag ik te betwijfelen. In Nederland heeft Pilot twee hits gehad in 1975 'Magic' en 'January'. Waarschijnlijk zullen die nummers, als u ze hoort, een 'o ja belevenis' geven. Ik kende ze ook enkel van die hits, maar toen ik zag dat er een boxje van hun complete werk uit was, met alle vier de albums, losse singles en wat solowerk, beluisterde ik de nummers en kon ik mijn leven zonder dit boxje niet meer voorstellen. Het klinkt allemaal zo heerlijk uit die tijd, de muziek, de meerstemmige zang, de algehele sound, ik ben dan weer even terug naar toen.

Pilot bestond uit David Paton, William Lyall en Stuart Tosh. De eerste twee kenden elkaar al van de Bay City Rollers waar ze alweer uit waren voordat die band succes kreeg. De bandnaam bestaat uit de eerste letters van hun achternamen; Pilot. In een later stadium kwam ook Ian Bairnson er bij, maar op het eerste album zijn alleen David, William en Stuart te zien op de hoes en wordt Ian als gastmuzikant genoemd.

Hun eerste single 'Just A Smile' wordt enkel een kleine hit in Australië, maar met 'Magic' scoren ze een wereldwijd succes. De opvolger 'January' doet het ook goed, maar dan gaat het al snel wat minder. Na drie albums begint William een solocarrière en stapt Stuart over naar 10cc. Het vierde en laatste album van Pilot uit 1977, waar enkel David en Ian nog deel van uitmaken heeft dan ook de toepasselijke titel 'Two's A Crowd'

David, Stuart en Ian maken sinds de oprichting deel uit van Alan Parsons Project. William is in 1989 overleden op de veel te jonge leeftijd van 36 jaar.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten