woensdag 28 oktober 2020

Licht

We houden het voorlopig licht, zo begreep ik van Mark Rutte en Hugo de Jonge gisteren tijdens het persmoment, wat we niet moeten verwarren met een persconferentie. De meer dan tienduizend besmettingen die er per dag bijkomen, de roep vanuit de zorg dat het nijpender dan nijpend is worden voor kennisgeving aangenomen, maar de lockdown-light light houden we nog zoals ie nu is. Weliswaar zal deze tot ergens in december van kracht blijven werd tussen neus en lippen door vermeld, maar een complete lockdown, dat komt voorlopig nicht in Frage. 

Edoch, het scenario daarvoor ligt wel op tafel, zo werd verteld en als de besmettingen zo hoog blijven zal er niet geaarzeld worden om het ondenkbare te doen, het land in een complete lockdown zetten. Meteen werd ook de oude kool weer gestoofd: 'het ligt aan ons allemaal of het zover zal gaan komen'. Dat is zo en het wordt al sinds de eerste lockdown-light in maart geroepen, maar er blijft een gedeelte van de bevolking die daar categorisch maling aan heeft. Die zullen nu niet ineens van gedachten veranderen. Ik vind het bijna schattig dat Mark die hoop toch steeds blijft hebben. 

En dan is er nog het virus zelf waar geen vat op te krijgen is, die gaat gewoon z'n gang of restaurants nou wel of niet open zijn, het maakt voor corona niet uit, die vindt wel weer andere plaatsen waar ie welig kan tieren. In kerken zoals in Krimpen aan den IJssel, het dorp naast me, bijvoorbeeld, waar men met tweehonderd tegelijk de almachtige aanbidden met gebeden en gezangen en omdat men voor het zingen niet de kerk uitgaat maar met malkander een hele zangorgie opzet waarbij de aerosolen door de ruimte spetteren. 's Anderdaags gaan deze mensen weer naar hun werk, school, supermarkt of budget schoenen- en kledingwinkel dus is het niet vreemd dat die ruim tienduizend besmettingen per dag met gemak gehaald worden, omdat Krimpen niet de enige gemeente is waar dit gebeurt en naast kerken met hun idioot hoge bezoekersaantallen er ook illegale feesten worden georganiseerd en God weet wat nog niet meer omdat men geen zin meer heeft om de maatregelen op te volgen omdat 'vrijheden afgepakt worden'. 

Die complete lockdown komt er, niet vandaag, zo weten we nu, maar dan toch binnenkort. Zelf lijkt het me prettig om de hele maand december in lockdown te gaan. Het is de maand waarop een groot gedeelte van de mensen lyrisch zijn van 'gezellig met de familie bij elkaar', nou dat kan dan, met het gezin de hele maand knus in huis. Ik zag hier en daar al verontruste berichten verschijnen over hoe het nu moet met 'De Feestdagen' in tijden van corona. U weet, je kunt problemen ook creĆ«ren. Met december in complete lockdown heb je dat meteen ondervangen. Want net zoals je er vergif op kon innemen dat na de vakanties de tweede golf een feit zou zijn, zo kun je er ook zeker van zijn dat mochten de regels versoepeld worden voor kerst en oud en nieuw, ergens in januari/februari de besmettingen weer oplopen, want die vrijheid waar sommigen zich zo beknot in wanen, daar kunnen ze in deze uitzonderlijke situatie eigenlijk helemaal niet zo goed mee omgaan, zo is onderhand wel gebleken. Versoepelen betekent namelijk niet een groot kerstdiner aanrichten met de ganse familie en met oud en nieuw om twaalf uur knuffelen en kussen met Jean et tout le monde. 

Maar goed ik loop op zaken vooruit, en dat moeten we niet doen. Dat regeren vooruitzien is blijkt achterhaald, zo weten we van de corona-aanpak van onze regering. We houden het vrijblijvend en licht, vandaar nog de lockdown-light light tot corona beslist dat het ineens twaalfduizend besmettingen per dag eist, misschien dat men dan geneigd is er een tandje bij te zetten. We gaan het zien.

Oh honey.....




Geen opmerkingen:

Een reactie posten