maandag 30 augustus 2021

Twee keer Delft

Vorige week woensdag was het tijd dat mijn zus eindelijk eens het klinkertje met de initialen van onze moeder erop zou gaan bezoeken in mama's geboortestad Delft. Samen met haar dochter die ons chauffeerde zijn we erheen gegaan. Het was een mooie zonnige dag en het gouden klinkertje schitterde in het zonlicht. Daarna nog een lunch gebruikt op de Markt. Het was een fijne middag.

Alsof dat niet genoeg is was ik afgelopen zaterdag wederom in Delft met vriend Christian. De oorspronkelijke bedoeling was om er de in de zomer wekelijke curiosa- en antiekmarkt te bezoeken, maar die ging, ik vermoed vanwege de uitloop van de coronamaatregelen, niet door. Maar wij zijn niet zo heel gauw uit het veld te slaan. Een dagje met elkaar doorbrengen in een leuke stad gelardeerd met dranken en spijzen is gerust aan ons besteed. We begonnen met koffie en wat lekkers op de Markt en zijn vervolgens fijn door de stad gaan dwalen en kwamen op plekken waar we nog nooit geweest waren. Natuurlijk ook mama's klinkertje weer opgezocht. Chris vond in een heel leuk winkeltje een kraamcadeautje die alle andere kraamcadeautjes overbodig maakt voor een kraamvisite binnenkort en zo tegen lunchtijd streken we neer in 't Postkantoor. U vermoedt het al waarschijnlijk, het voormalige postkantoor van Delft omgetoverd tot een geweldige locatie om wat te eten, met binnentuin en al. 

Zo'n dag is voor ons vooral ontspanning en we laten de dag gaandeweg een beetje ontvouwen. Omdat de markt er niet was besloten we om De Porceleyne Fles te bezoeken het museum en de werkplaats van het wereldvermaarde Delfts Blauw. Op weg er naartoe liepen we langs een souvenirwinkel waaruit zich iemand losmaakte en ons begroette. Het bleek Hans te zijn een vriend van vroeger die de winkel uitbaat. Delft Souvenir Shop, te vinden aan de Markt 23, is een goed gesorteerde souvenirwinkel waar u van sleutelhangers tot echte antieke Delfts Blauwe vazen terecht kunt. Hans' winkel heeft gelukkig de hele lockdown en de daaruit voortvloeiende afwezigheid van toeristen overleefd en bestaat inmiddels tien jaar. 

Hij wees ons de weg naar De Porceleyne Fles en ik was daar jáááren geleden ooit eens geweest, maar Chris nog nooit. Ik vind Delfts Blauw niet per se mooi, maar de geschiedenis ervan is interessant en er worden ook stukken gemaakt in andere kleuren. In de binnentuin van het museum streken we neer voor een afternoon koffie met, jawel, toch ook weer een gebakje. Wij zijn zulke gekke mensen! Na nog een fijne wandeling door weer een heel ander gedeelte van de stad bewogen we ons naar het restaurant voor die avond. Wijs geworden van Middelburg, had ik het restaurant al gereserveerd. Het was een wild shot want ik kende het niet, maar het zag er op de website van TheFork goed uit met positieve recensies. En na ons bezoek aan Sevenhills kunnen we dat enkel maar beamen. Wij zullen er zeker terugkeren. 

Het was weer een dag met een gouden randje. 

Delfts Blauw is door de hele stad te vinden. 

Een heuse molen midden in de stad. 

Delft Souvenir Shop.

Het prachtige interieur van De Porceleyne Fles. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten