Als u bij Zeeuws Meisje vooral denkt aan de 'geen cent teveel hoor'-slogan van het botermerk, bent u duidelijk nog niet bekend met de prachtige fotoseries van Rem van den Bosch waarin hij de traditionele klederdracht van Walcheren inzet om maatschappelijke vragen te stellen. Tot vorige week zaterdag waren Talitha en ik dat ook niet. Bij ons bezoek aan Middelburg viel ons de regenboogvlag op die wapperde bij de Koorkerk van de Vrijzinnige Protestante gemeente Middelburg en de Remonstrantse Gemeente Midden-Zeeland. Daar konden we dus veilig naar binnen gaan om de kerk te bewonderen zonder dat er bloed uit de muren zou gaan komen. Tot onze grote verassing was er een tentoonstelling van Rem onder de noemer #gelijkheid.
Het is één van de series uit zijn portfolio. Prachtige foto's met modellen in de Walcherse dracht en voor de tentoonstelling #gelijkheid zijn deze in de regenboogkleuren uitgevoerd en model Narena heeft alle kleuren van de regenboog in haar dracht. De dames zijn alleen of met elkaar gefotografeerd in het Zeeuwse landschap en natuurlijk ook bij de zee, want water is onlosmakelijk verbonden met Zeeland. Ik vond het mooi en ontroerend tegelijk, zeker toen we in gesprek raakten met een dame die achter een tafeltje zat waar koffietafelboeken en ansichtkaarten met het werk van Rem te koop waren. Ze vertelde hoe één en ander in z'n werk was gegaan en op mijn vraag hoe dit door de bevolking van Zeeland wordt opgepikt kwam ze op gang.
Als randstadbewoner denk je al snel dat alles wat daar buiten valt zo ongeveer in de middeleeuwen is blijven steken of minstens in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Maar deze vrouw vertelde ons dat de dames van de vereniging van behoud van Zeeuwse klederdrachten er volledig achter staan en er ook hun medewerking aan verlenen, want zo legde ze verder uit, het belangrijkste is dat het moet kloppen, de kraagjes, de spelden van de mutsjes, de sierraden het is allemaal perfect, en dat het nu in volledig oranje, paars of letterlijk alle kleuren van de regenboog is maakt geen verschil. De juwelen die de modellen dragen zijn échte originele juwelen. Voorts zijn de projecten van Rem, en met name deze, enorm aangeslagen in Zeeland. Er zijn straatgesprekken over gelijkheid en respect, er is een lesprogramma voor scholen: 'Kan Zeeuws Meisje ook een jongen zijn?' en de posters van de kleurrijke drachten hangen achter heel veel Zeeuwse ramen.
Was Zeeuws Meisje eerst een icoon van zuinigheid anno nu roept ze op tot verdraagzaamheid, inclusiviteit, wederzijds begrip en respect. Naast #gelijkheid, behoren o.m. #vrijheid, #broederschap en #water tot weer andere series die met elkaar verbonden zijn door de traditionele Zeeuwse dracht te verbinden met ontwikkelingen in de huidige samenleving. Als u meer over deze tentoonstelling wilt weten of ander werk van Rem van den Bosch wilt bekijken klik hier. Wij hebben er erg van genoten, zowel van de tentoonstelling als het leuke gesprek met de dame die er zeer nauw bij betrokken is.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten