maandag 23 augustus 2021

Vakantie

Vakantie nu, en nee, ik ga vanzelfsprekend niet naar het buitenland. Ik ben sowieso niet zo heel erg reislustig. Ik ben meer van de (lange) weekendjes of hooguit een weekje, liefst iets minder, weg, En zoals u heeft kunnen lezen ben ik vorig weekend met vriendin Talitha een weekendje naar Zeeland geweest dus ik ben oké. Ik bewonder mensen die twee of drie weken van huis kunnen zonder het een tweede gedachte te geven. Niet dat ik dat zelf zou willen, mijn systeem is er niet op gemaakt, zeg maar. Maar van zo'n weekendje of (bijna) weekje kan ik wel intens genieten, duidelijk geval van kwaliteit versus kwantiteit. 

Het vrij zijn en niet meteen in de benen moeten is voor mij al meer dan genoeg. Ik ben, zoals bekend, erg graag thuis en het is al heerlijk om 's morgens om m'n gemak een ontbijtje te eten met een leuk muziekje op in plaats van douchen-ontbijten-werken. Er zijn wel wat dingetjes gepland maar dat zijn leuke dingen waar ik dan eindelijk tijd voor heb, maar ook gewoon dagen gevuld met het totale niets omdat ik gewoon senang ben in de omgeving waar ik woon. Van mensen die constant maar aan het ritten zijn en hun vrije tijd helemaal vol plannen heb ik het gevoel dat ze iets ontlopen. De confrontatie met zichzelf of zoiets. Maar aan de andere kant heb ik makkelijk praten, voor mij is het juist belangrijk om na (te) veel prikkels rustmomenten in te plannen en alleen te zijn, dat heb ik nodig om weer op te laden.

Hoogsensitief, u weet, daar heb ik al eens wat over geblogd. Ik ben dat als ik terugkijk vanaf kinds af aan altijd al geweest, maar destijds was je gewoon een raar kind als je o.m. moest huilen als er op de kleuterschool met muziekinstrumentjes werd gespeeld, overstuur raakte van het luchtalarm of muziekkorpsen die in die tijd met enige regelmaat door de buurt liepen. Begin jaren tachtig is het wel al geconstateerd bij me, maar toen kreeg het een andere benaming, ik weet niet meer wat, iets met niet goed kunnen functioneren in een .....systeem, pas sinds 1996 is de term hoogsensitief persoon (hsp) geïntroduceerd. Het is niks bijzonders ofzo, je leert er gaandeweg mee omgaan. Maar het altijd 'aan' staan en het daarom heel bewust moeten filteren van alles om je heen vermoeid, vandaar de belangrijkheid van kleine rustmomenten per dag en grote in de vorm van vakanties. Voor mij is het belangrijk dat die mooi over het jaar verdeeld zijn. De laatste jaren neem ik in februari, mei, augustus en november vakantie op, precies om de twee maanden, dat is voor mij een goede cyclus. 

Eén van de voordelen van ouder worden is dat je jezelf steeds beter gaat begrijpen, mits je er wel de tijd voor neemt natuurlijk, dus als u altijd al uw tijd 'nuttig' wilt besteden en mede daardoor immer maar in de weer bent vraag uzelf dan eens af: waarom? De kruik gaat net zolang te water ie barst, uw lichaam zegt vanzelf een keer: 'ho', als uzelf niet op de rem trapt zo nu en dan.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten