woensdag 29 september 2021

Coronapas en weigerartiesten

Bij mij op de sportschool kom ik binnen, haal mijn lidmaatschapskaart door de kaartlezer die op de balie staat, krijg een sleuteltje voor een locker en ik kan me omkleden en gaan sporten. Aan diezelfde balie kunnen ook kleine versnaperingen worden gekocht, waaronder broodjes, koffie, thee, e.d.. Het is nu zo dat als men iets van het 'horeca-assortiment' wil en dat op de daarvoor aangewezen plaats wil nuttigen, men de QR-code moet laten scannen. M.a.w. dezelfde mens die komt sporten kan, als ie dat enkel komt doen, gewoon doorlopen en van alle faciliteiten gebruik maken, maar als ie daarna nog wat wil gebruiken dient de QR-code te worden gescand. Zo zullen er in den lande wel meer op z'n zachts gezegd vreemde situaties zijn ontstaan sinds afgelopen zaterdag. 

Ik denk alleen: wat idioot, en ga verder door met leven. Ik krijg er geen verhoogde bloeddruk van, aderen zwellen niet op in mijn nek, noch gaan ze kloppen in mijn slaap. Ik voel geen behoefte om te demonstreren of whatever. Als ik niet gevaccineerd zou zijn, zou ik daar bewust voor gekozen hebben en de consequenties die dat (tijdelijk) heeft aanvaarden. Het bijzondere aan dit hele zich verongelijkt en gediscrimineerd voelen is dat het voor een aanzienlijk deel dezelfde mensen zijn die een tijd terug riepen dat die ouderen en mensen met een zwakke gezondheid maar opgehokt moesten worden, want dor hout. Daarvoor hoefden zij toch niet middels een lockdown te worden belemmerd in het niet meer naar restaurants, bars, bioscopen, festivals, e.d. kunnen gaan. Het kan verkeren nu de totaalweigeraars de schoen aan de andere voet hebben.

Zelf had ik naast mededogen met de horeca ook erbarmen met de cultuursector in de lockdown-light, lockdown-light light en de echte lockdown periode, omdat zij in alle drie de scenario's de piet van kleur toegeschoven kregen. Maar nu er dan met de coronapas weer vrij veel kan, zijn er restaurants als, Wappie Waku in Utrecht die principieel weigeren om te handhaven, zodat ze dus de deuren moesten sluiten. Het restaurant heeft vanzelfsprekend wèl gebruik gemaakt van het NOW-infuus van de overheid om overeind te kunnen blijven, toen hadden ze niet zo'n probleem met regelgeving.  

Daarnaast hebben we nu kennisgemaakt met de term weigerartiesten. Artiesten die niet willen optreden als er gescand wordt. Artiesten die terecht moord en brand schreeuwden toen ze niet konden optreden en dus geen of weinig inkomen hadden, en nu het weer wel kan willen ze niet. En dan heb je Lange Frans, de wappie-rapper die de wildste complottheorieën aanhangt, die kon ook weer optreden, en je zou dan denken als er iemand is die met schuim op de mond zou eisen dat er niet gecontroleerd zou worden op wel/niet gevaccineerd, dat hij het wel zou zijn. Denk opnieuw. In de zaal waar hij optrad is keurig de app gescand. Heel zijn complottheorieën aanhangende achterban is daar volledig overstuur van geraakt en dat hebben ze laten weten ook. 

Het zijn vreemde tijden, maar het maakt mij de pis niet lauw. Aankomend weekend gaan we fijn uit eten en zonder een wenkbrauw op te trekken laten we gewoon onze vaccinatieapp scannen. 


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten