maandag 13 september 2021

In Memoriam: Maria Mendiola

Vanaf het allereerste begin met 'Yes Sir I Can Boogie' was ik fan van Baccara, het Spaanse duo bestaande uit Mayte Mateos en Maria Mendiola. Het was 1977 en het in fonetisch Engels gezongen nummer door deze twee mooie vrouwen, identiek gekleed in zwart (Mayte) en wit (Maria) die daarbij een goed uitgevoerde choreografie ten tonele brachten sloeg in Europa in als een bom. 

In 1976 was Maria de prima ballerina van het Alberto Portillo's ballet, en zij stelde aan haar collega Mayte voor om als duo verder te gaan met dansen en zingen onder de naam Venus. Ze kregen een contract in een nachtclub in Zaragoza, maar die werd vrijwel meteen weer beëindigd omdat de manager hen te elegant voor de stijl van de show vond. Daarna vertrokken ze naar de Canarische Eilanden om voor toeristen op te treden waar ze werden ontdekt door Leon Deane. Maria was de enige die Engels sprak, dus zij deed de besprekingen tussen de platenmaatschappij-mensen en het duo. Leon bedacht de naam Baccara en hun zwart-wit imago. Frank Dostal en Rolf Soja schreven de voornoemde debuut single.

Meerdere hits volgden en zelfs een deelname aan het Eurovisie Songfestival van 1978 voor Luxemburg met het vooraf als winnaar getipte 'Parlez-vous Français?', gezongen in fonetisch Frans. Ze wonnen, ondanks een aantal keer douze points, niet maar behaalden een mooie zevende plaats en hielden er een tot op de dag van vandaag graag gehoorde songfestivalklassieker aan over. Hun carrière ging gestaag door tot in 1981 een ruzie en een rechtszaak er voor zorgde dat de dames ieder hun eigen weg gingen. Beiden eerst solo maar al snel kwam elk met een eigen Baccara met in de loop der jaren verschillende partners

Door de ruzie hebben Mayte en Maria nooit meer samen opgetreden ook al was daar veel vraag naar. Toen in 2005 er een groots opgezette show kwam om het 50 jarig bestaan van het Eurovisie Songfestival te vieren, werden Mayte en Maria uitgenodigd om hun in festivalkringen zeer geliefde bijdrage nog éénmaal samen te zingen, wilden ze dat enkel met hun duopartner van dat moment doen en niet met elkaar, maar dat wilde de organisatie niet zodat Dana International hun 'Parlez-vous Français?' ten gehore bracht.

En nu kan van een reunië nooit meer sprake zijn. Op 11 september is Maria overleden. Van de twee Baccara's was die van Maria het meest succesvol en productief met high energy hits als 'Fantasy Boy' en 'Call Me Up'  in de late jaren tachtig en 6 albums, de laatste 'I Belong To Your Heart' in 2017. Vorige maand nog is er een nieuwe single uitgekomen: 'No Sir Don't Say Goodbye'. Wat ik zo mooi vond is dat Maria de laatste jaren zo intens, soms tot tranen toe, kon genieten van hoe enthousiast het publiek op optredens van haar en Cristina Sevilla (haar laatste Baccara-partner) reageerde. Maria was getrouwd en moeder van, ik geloof, een zoon. Over haar doodsoorzaak is vooralsnog niets bekend. Ze is 69 jaar geworden. 



Baccara in 1977 Mayte en Maria.

De laatste single van Baccara (Cristina en Maria). Augustus 2021.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten