woensdag 15 september 2021

Jongens waren we, maar aardige jongens

'Titaantjes' van Nescio gaat over vijf vrienden die elke avond bij elkaar komen om te filosoferen over het leven, met als conclusie dat het ergste is wat je kan overkomen, je plaats innemen in de burgermaatschappij. Ze zetten zich dus enigszins af tegen de gevestigde orde, maar het moraal van het verhaal is dat ieder mens zich uiteindelijk ten koste van zijn idealen aanpast aan de maatschappij. of hij wil of niet. 'Jongens waren we, maar aardige jongens' zo wordt er op hun jeugd teruggeblikt.

Of de jongmensen van Urk dat over een aantal jaar ook vinden? Wat denkt u? Zij zetten zich ook af. Ik heb het over de jongens die gekleed in nazi-uniformen met één van hen, die waarschijnlijk het kortste strootje had getrokken, als Jood gekleed in gevangenisoutfit met Jodenster erop, die in de pittoreske straatjes van Urk onder schot werd gehouden. Hoe kom je aan die uniformen? Bij opa op zolder gevonden? Eén ding maakt het duidelijk, inteelt gelardeerd met godsdienstwaanzin doet hele rare dingen met mensen. Om te beginnen is op de vaccinatiekaart van Nederland Urk heel duidelijk te herkennen, het is het enige vuurrode puntje op de hele kaart. Dus bovenop al die hersenverwekende omstandigheden zijn het ook nog wappies. En dan dus dit. 

Deze misselijkmakende vertoning was een protest tegen de coronamaatregelen die volgens de broekemannetjes niet door de beugel kunnen. Nou, kinders, over dingen die niet door de beugel kunnen, willen jullie het daar écht over hebben? Ze kregen bijval uit verwachte hoek, het Forum voor Democratie. De Zeeuwse afdeling van deze fascistische partij meldde: 'Goed dat deze jongeren in Urk maatschappelijk betrokken zijn en protesteren tegen de coronamaatregelen, de coronapas en medische appartheid'. Dat Forumland waar Thierry en zijn idolate aanhang natte dromen over hebben, is Urk niet een geschikte locatie?

De als nazi verkleedde jongens hebben een verklaring afgegeven: 'Het was absoluut niet de bedoeling of intentie om herinneringen wat betreft de Tweede Wereldoorlog op te wekken.' Niet? O, dus die nazi uniformen, het brengen van de Hitlergroet, die gast met een Jodenster op zijn gevangenispak, de rookbom die is afgestoken hebben ons helemaal op het verkeerde been gezet? Nee, dan snappen we het, dan is er niets aan de hand. In die verklaring reppen de lieverds met geen woord over protest tegen de coronamaatregelen. Wel over een verkleedfeestje. Met nazi uniformen. Jodenster. Hitlergroet. Kortom een gewone doordeweekse zaterdagavond op Urk.  








Geen opmerkingen:

Een reactie posten