dinsdag 6 december 2022

Afrekening

Zoals iedereen heb ook ik onlangs de jaarafrekening van het gas en elektra ontvangen. Voor mij viel het mee, ik kreeg teveel betaald geld teruggestort en het nieuwe termijnbedrag was op vrij laag gezet, dat heb ik weer wat verhoogd. Dit alles heeft natuurlijk te maken met de zonnepanelen die drie jaar geleden zijn geplaatst. Dat scheelt dus echt. Meteen tip één van mij om, als u in de gelegenheid bent, zonnepanelen te (laten) plaatsen, dat heeft absoluut zin. Niet alleen voor het geld, maar ook voor milieu en klimaat. 

Voor mij is er dus niet echt een financiële reden om mijn energie- en gasverbruik aan te passen, maar omdat ik ook begaan ben met milieu en klimaatverandering heb ik toch gekeken waar ik nog wat kan doen. Als bewust kinderloze neem ik deze problematiek serieuzer dan sommige mensen die wel vinden dat ze voor nageslacht moeten zorgen, terwijl ik er over een paar jaar niet meer ben, laten zij hun (klein)kinderen met de gebakken peren zitten, want ze 'hebben recht op' of zoiets en ze geloven de wetenschappers niet zo heel erg want ze hebben ZeLf OnDeRzOeK gedaan en het is allemaal niet waar. 

Mijn voetafdruk is vrij klein, ik heb geen auto, ik eet vrij weinig vlees, ik bezit geen wasdroger, ik hou niet van ver weg op vakantie gaan dus vliegen doe ik niet, kortom ik draag zonder heel veel moeite mijn kleine steentje bij. Ik vind het dan ook goed dat mensen min of meer gedwongen worden om zelf eens na te denken en te kijken hoe en op welke manier ze wat zuiniger kunnen omgaan met alles, en voor velen voelt een financiële prikkel als door een wesp gestoken en komen ze in actie. De Nederlander in een notendop. 

Wat ik nog kan doen is meteen tip twee en drie voor u. Voorheen zette ik de verwarming uit als ik naar boven ging om te slapen, maar nu doe ik dat al anderhalf uur van te voren, omdat de verwarming die tijd nog voldoende warmte afgeeft. Daarnaast stel ik het wasprogramma korter in. Als ik het aan het wasmachineprogramma zelf over laat, dan duurt een was meer dan twee uur, maar ik kan ook de tijd instellen en dan doet ie er een uur over. Ik werk niet in de mijnen dus hoe vies is mijn was nou eigenlijk? 

Ik hoop dat u iets met deze drie tips kunt. En nee, ik bagatelliseer niet de mensen die voor kinderen gekozen hebben, vaak ver en met het vliegtuig op vakantie willen, een auto hebben en elke dag vlees willen eten. Zij besteden vanwege die keuzes hun geld anders en zullen ook meer aan energiekosten kwijt zijn omdat meerdere kamers verwarmd moeten worden en ze elke dag was hebben waardoor de machine elke dag draait. 

Daarnaast is de groep mensen die in echte armoede leven een heel ander verhaal, waar vaak ook andere problemen aan ten grondslag liggen. De mensen die het meeste en luidste te horen zijn hebben over het algemeen niet zo heel veel te klagen en kunnen met wat kleine (gedrags)aanpassingen tesamen met de tegemoetkomingen van de overheid prima leven. U kent de uitdrukking: Klagers hebben geen nood. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten