dinsdag 13 december 2022

Herinnert U zich deze nog? #209

FOX
"S-S-S-SINGLE BED"
1976
Aantal weken: 6
Hoogste positie: 8


Mocht de video niet te zien zijn, klik hier.

De band Fox is opgericht door de Amerikaanse Kenny Young die gitaar speelde in de groep. Hij was in de jaren zestig verantwoordelijk voor hits als 'Under The Boardwalk' van the Drifters en 'Captain Of Your Ship' van Reparata & the Delrons. Hij werkte toen al samen met zangeres Susan Traynor met wie hij in 1968 naar het Verenigd Koninkrijk ging. Daar ontdekte hij de Noord Ierse Clodagh Rodgers voor wie hij drie jaar lang succesvolle hits schreef. Van 1970 tot 1973 was Susan zangeres bij de folkgroep Wooden Horse. 

Met nog vijf andere muzikanten vormden Susan en Kenny in 1974 de groep Fox. Susan had inmiddels Noosha Fox als artiestennaam aangenomen en zich een image aangemeten waarbij ze als een soort Marlene Dietrich de frontvrouw van de groep was, gekleed in lange elegante kleding met bleek gelaat. Dit in contrast met de rest van de band die zich in spijkerbroeken en shirts hulden. 

De eerste single 'Only You Can' was een hit, volgende singles waren minder succesvol. De keuze om op hun tweede album voornamelijk Kenny de leadzang te laten doen, werd door het publiek niet goed ontvangen. In 1976 verscheen bovenstaande door Kenny geschreven single waarop als vanouds Susan/Noosha weer de solopartijen zingt. Het werd hun laatste grote hit. Zelfs nummer één in Australië. 

In 1977 stopte de band ermee en Noosha begon een solocarrière. Kenny schreef en produceerde haar eerste single 'Georgia Bailey', wat een bescheiden succes werd. In 1979 flopte haar single 'The Heat Is On', waarmee Agnetha Fältskog in 1983 alsnog een enorme hit had. Begin jaren tachtig trok Susan/Noosha zich terug uit de muziekwereld. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten