maandag 19 december 2022

Lijstjes

Afgelopen zaterdag bleef Jeroen Woe bij het programma 'Even Tot Hier' er bijna in, de lijstjesfetisj van de Nederlander. Overal worden lijstjes van gemaakt met als jaarlijkse apotheose de in beton gegoten Top 2000 waarin de gemiddelde smaak van de gemiddelde Nederlander middels van te voren geselecteerde nummers naar voren komt. Het feit dat in de 23 jaar dat de Top 2000 bestaat er slechts 4721 verschillende liedjes in hebben gestaan geeft al veel aan. Maar ik denk dat je het moet zien als een jaarlijkse traditie om dezelfde nummers te willen horen, net zoals met St. Nicolaas en Kerst het altijd weer dezelfde liedjes zijn. En veel mensen beleven veel plezier aan die Top 2000.

Ik heb er niets mee, het is mij te doorsnee, maar ik heb makkelijk praten met mijn Top 56920 die ik momenteel op cd én op een externe harde schijf heb staan en dagelijks het hele jaar door kan beluisteren. Daarnaast vind ik juist de vreemde eenden in de bijt, de paradijsvogels uit de muziek, de eendagsvliegen, de noveltyacts, de 'foute' muziek zo u wilt veel interessanter. En bij mij ligt de nadruk meer op muziek tussen 1950 en 1990. Na 1990 ga ik nog wel mee in dingen, maar vanaf 2000 vind ik het steeds minder interessant worden (uitzonderingen daar gelaten). Dit komt ook omdat men heden ten dage zo makkelijk toegang heeft tot wat er wordt gemaakt. Het is verworden tot een soort confectie van C&A, om met Annie M.G. Schmidt te spreken. De muziek waar mijn hart naar uitgaat heb ik soms best wel moeite voor moeten doen om het in mijn bezit te krijgen, en nog blijven er vurige wensen van nummers die verdwenen zijn in de tijd. 

Het leek me dan ook leuk om nog een lijstje toe te voegen aan de miljoenen lijstjes van alles en nog wat die er al zijn, namelijk de top 10 van artiesten waar ik de meeste nummer van heb, en ik kan u vast zeggen dat het een goede afspiegeling is van waar mijn muzikale interesse ligt. 

  1. 1005 nummers: Frank Sinatra
  2.   718 nummers: Shirley Bassey
  3.   717 nummers: Barbra Streisand
  4.   595 nummers: Willeke Alberti
  5.   565 nummers: Rob de Nijs
  6.   552 nummers: Peggy Lee
  7.   529 nummers: Andy Williams
  8.   474 nummers: Sammy Davis Jr.
  9.   458 nummers: Eydie Gormé
  10.   443 nummers: Willy Alberti / Barry Manilow
Belangrijk om te weten dat sommige oeuvres van artiesten ik wel compleet heb, zoals bijvoorbeeld ABBA, Boney M., Neil Diamond, Julie London, Conny Vandenbos en Doris Day, maar dat die volledige oeuvres kleiner zijn dan de aantallen van de top 10. 


Frank Sinatra.


Shirley Bassey.

Barbra Streisand. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten