donderdag 12 oktober 2023

Herinnert U zich deze nog? #223

SASKIA & SERGE
'THE BATTLE OF SALLY ANN'
1978
Aantal weken: 3
Hoogste positie: 34

Mocht de video niet te zien zijn klik hier.

Mensen van mijn generatie zijn opgegroeid met de liedjes van Trudy en Ruud Schaap, beter bekend onder hun artiestennaam Saskia & Serge. Als ze in 1967 het 'Cabaret der Onbekenden' winnen met hun eigen Nederlandstalige liedje is het dat repertoire, het wat betere Nederlandstalige lied, veelal door henzelf geschreven waarmee ze populair worden. In 1971 zijn ze Neerlans hoop op het Eurovisie Songfestival van dat jaar met het bijzonder melodieuze 'Tijd', waarmee ze een mooie zesde plaats behaalden. 

Vanaf 1976 gaat het roer volledig om en richten Saskia & Serge zich op Engelstalige countrymuziek. En met groot succes, ook internationaal. Ze mochten optreden in de Grand Ole Opry in Nashville, en daar kom je niet zomaar. Uit die periode is bovenstaande single. Het is, vind ik, qua tekst en muziek een geweldig liedje door henzelf geschreven en gecomponeerd. Het vertelt het verhaal van Sally Ann die, vanuit het niets lijkt het, een stadje binnenkomt om er emplooi te vinden in de lokale bar. Maar haar verschijning doet veel opschudding veroorzaken tot ze op een dag net zo plotseling als ze er was weer is verdwenen. Alle hunkerende mannen vertwijfeld achterlatend. Het is zo'n lied waarbij het gezongene voor je geestesoog afspeelt. Het had volgens mij zomaar op het repertoire van Dolly Parton, Tammy Wynette of Loretta Lynn kunnen staan, je waant je in het geschetste westernstadje waar 'the menfolk' over elkaar heen buitelen om in de gunst van Sally Ann te komen die het licht geamuseerd ondergaat. 

In de jaren tachtig gaan Saskia & Serge nog maar weer es een andere richting op met wat meer popliedjes om vervolgens heden ten dage een mix van hun volledige inmiddels omvangrijke repertoire te brengen. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten