maandag 30 oktober 2023

In Memoriam: Matthew Perry

 "Als ik dood ga zal dat als een shock worden ervaren maar tegelijkertijd zal het ook niemand verbazen, ik vind die wetenschap moeilijk om met me mee te dragen", dat zijn woorden van acteur Matthew Perry die gigantische populariteit genoot in zijn rol van Chandler Bing in één van de meest succesvolle tv-series ooit, 'Friends'. Samen met Jennifer Aniston, Courtney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc en David Schwimmer speelde hij in de serie die tien jaar heeft gelopen van 1994 /m 2004. 

Voor mij was het personage Chandler degene met wie ik me het meest verwant voelde. Je nooit helemaal senang voelen in een groep en daarnaast cynische, ironische humor als afweermechanisme om je staande te houden in het leven. 

Vanaf jonge leeftijd had Matthew verslavingsproblemen, alcohol, pijnstillers, drugs, hij is er meerdere malen voor onder behandeling geweest en heeft ook meerdere malen op het randje gelegen. Maar sinds langere tijd was hij nu clean. Over zijn leven en werk heeft hij een openhartig boek geschreven dat vorig jaar is uitgekomen: 'Friends, Lovers And The Big Terrible Thing'.

Hij zal altijd worden herinnerd van zijn rol in 'Friends', maar hij heeft wel meer gedaan zowel voor als na de successerie, in tv-series en films. In 2021 was er een reünie met zijn collega's van 'Friends' waarin ze terugkeken op de serie in de speciaal voor de gelegenheid weer opgebouwde set van voorheen wat voor allemaal een emotionele ervaring was. 

De zes acteurs uit de serie speelde een vriendengroep en waren dat volgens mij in het echte leven ook. Gastacteurs uit de serie vertelden los van elkaar dat ze met z'n zessen steevast bij elkaar zaten en dat je daar ook niet tussen kwam. Van begin af aan hadden ze ook besloten dat geen van hen belangrijker was dan de anderen en gingen ook samen salarisonderhandelingen aan die voor alle zes hetzelfde waren. 

Zes mensen begonnen aan een avontuur in 1994 en konden niet vermoeden wat het teweeg zou brengen. Alleen zij weten wat het was om het allemaal mee te maken. En toen waren er nog vijf. 

Matthew is op 28 oktober j.l. dood aangetroffen in zijn jacuzzi. Vooralsnog vermoedt men dat hij is verdronken na een hartaanval. Hij is 54 jaar geworden. 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten