woensdag 25 oktober 2023

Mooie zinnen

Al sinds het begin van de in beton gegoten Top 2000 in 1999 staat het nummer 'Hotel California' van Eagles in de granieten top 5. Het nummer was een hit in 1977 en spreekt dus nog altijd tot de verbeelding. De tekst leent zich voor verschillende (eigen) interpretaties, maar de tekstschrijvers van het nummer, Don Henley, Glen Frey en Don Felder zeggen dat het over Los Angeles gaat, 'the way of life' in Californië in die periode met name in de muziekindustrie en de daarbij behorende drank- en drugscultuur. Er worden veel metaforen gebruikt in de tekst.

Don Henley zegt dat het feitelijk over de onderbuik van de Amerikaanse droom gaat. De zin uit het lied die voor mij het meest tot de verbeelding spreekt is:

You can checkout any time you like, 
but you can never leave.

Ik kan me volledig verliezen in die ene zin omdat het iets onheilspellends heeft. Ergens weg willen maar, om wat voor reden dan ook, niet weg kunnen. Ik vind het tegelijkertijd ook een benauwende zin, het beknot je in je vrijheid om een eigen keuze te maken en al maak je die, het heeft geen zin, er zal niets veranderen. 

In de context van het nummer betekent het dat mensen moeilijk uit de sleur van hun leven in het Los Angeles uit die tijd en in de muziekbranche in het bijzonder met alle problemen van drank, drugs en geld kunnen ontsnappen en ze dus tegen wil en dank in hetzelfde patroon blijven.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten