maandag 16 oktober 2023

In Memoriam: Piper Laurie

Als ik de naam Piper Laurie hoor denk ik meteen aan haar rol van godsdienstwaanzinnige moeder in de film 'Carrie', maar ze heeft natuurlijk zoveel meer gedaan. Toen ze 17 jaar was kwam ze onder contract te staan bij Universal en naam de naam Piper Laurie aan, haar echte naam was Rosetta Jacobs. Dat contract kreeg ze omdat ze aan het daten was met acteur Ronald Reagan, die later, zo staat me bij, nog iets in de politiek is gaan doen. Haar filmdebuut maakte ze in 1950 in de film 'Louisa' waarin ze, saillant detail, de dochter van Ronald speelde. Ze maakte veel films met grote acteurs als Tony Curtis, Rock Hudson en Paul Newman maar bleef een beetje hangen in bepaalde rollen zodat ze in 1955 naar New York verhuisde om bij tv en op het toneel te gaan werken.

In 1961 accepteerde ze het aanbod om nogmaals samen met Paul Newman een hoofdrol te spelen in de film 'The Hustler' en werd genomineerd voor een Oscar. Daarna ging ze terug naar New York om pas in 1976 weer in een film te verschijnen, het eerder genoemde 'Carrie' de wereldberoemde film naar een boek van Stephen King. Vanaf dat moment heeft ze met grote regelmaat in verschillende films en series gespeeld, o.m. 'Return To Oz', 'The Torn Birds' en 'Twin Peaks'. Haar laatste film maakte ze in 2018 op 86 jarige leeftijd.

In 1962 trouwde Piper met schrijver Joe Morgenstern, in 1971 adopteerden ze een dochter, Ann Grace. In 1982 scheidden ze. Piper is op 14 oktober j.l. overleden, ze is 91 jaar geworden. 







Geen opmerkingen:

Een reactie posten