donderdag 26 oktober 2023

What the actual fuck?

De Stemwijzer is weer online vanwege de aankomende Tweede Kamerverkiezingen op, ik dacht uit mijn hoofd, 22 november. Ik vul dat altijd ter leering ende vermaeck in en deze keer was de partij met wie mijn antwoorden het meest overeen kwamen een partij waar ik nog nooit van had gehoord: LEF met als toevoeging: Voor de Nieuwe Generatie. Ik ben eens op onderzoek uitgegaan en het blijkt een partij te zijn die opkomt voor de belangen van jongeren. Nou, ik sta met één been in het graf, dus ik ben niet echt de doelgroep. Daarnaast is hun ideologie toekomstgericht en is één van hun kleuren paars. Dat is dan wel weer in mijn straatje, maar nee, ik zal niet op deze voor mij onbekende partij gaan stemmen. 

Interessanter vind ik om te zien met welke partijen ik helemaal niks of niet heel veel gemeen heb qua opvattingen. Dat stelde me ook deze keer weer gerust. Gedeeld als laatste staan BBB, SGP, CU, FvD en CDA. Zoiets verwachtte ik wel al, maar het is toch fijn om het bevestigd te zien. Ook NSC van de zo bejubelde Pieter Omtzigt bungelt ergens onderaan, na de bekendmaking van z'n verkiezingsprogramma van de week kan ik dat ook goed plaatsen. 

Over verkiezingsprogramma's gesproken. Ik zag ergens een afbeelding wat uit het verkiezingsprogramma van Denk zou komen, maar ik kon me het niet voorstellen, want eerder hoorde ik lijsttrekker Stephan van Baarle op tv zeggen dat er 'erkenning moet zijn voor diversiteit en racisme bestreden moet worden'. Die afbeelding stond daar haaks op. Dus heb ik het verkiezingsprogramma van Denk opgezocht. Dit staat er letterlijk te lezen: 

....Dan hebben we het over elke vorm van anti-moslim, anti-zwart én anti-Aziatisch racsime, antisemitisme, haat en geweld jegens LHBTI'ers.....

Maar vervolgens staat er verderop dus echt die afbeelding die ik eerder al had gezien:

Nou schatten, ik dacht het niet.


What the actual fuck??!! Het was al nooit voor een moment in me opkomen om op een partij als Denk te stemmen, maar als je jezelf zo tegenspreekt in je eigen verkiezingsprogramma gooi je ook wel je eigen glazen in. Nu heeft de kernachterban van Denk natuurlijk ook helemaal niks met de regenbooggemeenschap. Dat zijn de 'het-wordt-me-door-de-strot-geduwd'-mensen die zelf wel geaccepteerd willen worden voor wie ze zijn en bij wie de woorden 'discriminatie' en 'uitsluiting' op de lippen bestorven ligt als het hen betreft, maar bij anderen hebben ze er niet zo veel moeite mee. Zo pleit Denk wel voor religieus onderwijs, religieuze feestdagen en het recht op gebedsoproep, maar spreekt anderzijds van 'regenboogdwang'. Again: what the actual fuck??!!

Ik wens u allen veel wijsheid toe de komende tijd. En wat u ook doet, ga zeker stemmen volgende maand. Het is een recht dat wij hebben waar men in sommige andere landen voor strijdt, om ook échte vrije verkiezingen te hebben. Een strijd die met pijn en bloedvergieten wordt gestreden. Alleen daarom al kun je het niet maken om niet te gaan stemmen. Het is een recht wat we moeten koesteren, het is niet vanzelfsprekend. 


2 opmerkingen:

  1. Ik kan me er zo aan ergeren. Het doet me denken aan die voetballers die niet gediscrimineerd willen worden, respect willen voor zichzelf, hun religie en hun denkwijze, maar geen One Love-band willen dragen (als statement tegen elke vorm van racisme en discriminatie) om daarmee ook een andere minderheidsgroep die ook discriminatie ervaart een hart onder de riem te steken. In wat voor wereld leven we toch.
    René

    BeantwoordenVerwijderen