zaterdag 11 november 2023

Herinnert U zich deze nog? #224


 SHIRLEY BASSEY & ALAIN DELON
"THOUGHT I'D RING YOU"
1983
Aantal weken: 9
Hoogste positie: 13

Mocht het clipje niet te zien zijn, klik hier.

In de jaren zestig, maar zeker in de jaren zeventig steeg de ster van de Britse Shirley Bassey tot grote hoogte. Welke andere zanger of zangeres kan zeggen dat ze 3½ James Bondthema heeft mogen zingen? Vanaf halverwege de jaren zestig tot eind jaren zeventig bracht ze elk jaar wel een album uit, soms zelfs twee, en toerde de hele wereld over met haar concerten. Vanaf de jaren tachtig werd het wat rommelig. Niet in de laatste plaats omdat Shirley niet de makkelijkste was om mee te werken en platenmaatschappijen niet in de rij stonden om haar te contracteren nadat haar contract met EMI/UA na twintig jaar was afgelopen in 1979. Zelf hoefde ze ook niet meer zo nodig, maar toch liet ze zo nu en dan van zich horen, en dat waren soms vrij opmerkelijke samenwerkingen.

Zo kwam ze begin jaren tachtig in contact met de Belgische producer Eddy Luyckx die met het idee kwam voor bovenstaande single. Shirley in duet met de Franse filmster Alain Delon, die haar in het Frans antwoordde toen ze bedacht dat ze hem wilde bellen. Eerder had Alain al met de Frans-Egyptische vedette Dalida 'Paroles Paroles' opgenomen en er een grote hit mee gescoord. 

Dit 'Thought I'd Ring You' sloeg aan dus vond Eddy dat er meer moest komen. Dat meer was een soort minialbum met 5 nummers. 'Thought I'd Ring You' staat er twee keer op. De versie met Alain en een versie met de Amerikaanse acteur Al Corley, de eerste Steven in 'Dynasty', die net een zangcarrière was gestart en een grote Europese hit had gescoord met 'Square Rooms'. Tevens was het nummer van Alain en Dalida hertaald in het Engels en werd door Shirley en Al gebracht als 'Remember'. Ook dat werd op single uitgebracht maar verdween geruisloos. Al had niet die bronstige spreekstem van Alain, daar zal het aan gelegen hebben. Aan Shirley's vocale kwaliteiten kan vanzelfsprekend niet getwijfeld worden. 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten