maandag 27 november 2023

Wildlands

Zondag hadden we nog een dag in Emmen en omdat we luttele minuten lopen van het dierenpark Wildlands waren verwijderd hadden we van te voren al besloten om dat te gaan bezoeken. Het weer begon fris en zonnig, maar gaandeweg kwam er zo af en toe wat hemelwater naar beneden. Het grauwe natte weer maakte dat het park een wat troosteloze aanblik bood, maar met wat verbeeldingskracht kun je je voorstellen dat het, met name voor kinderen, een bruisend evenement is om te bezoeken. Het was nu ook vrij rustig en je moet je niet voorstellen hoe het is op een zomerdag met honderden kinderen, de horror!

Het park is verdeeld in drie werelden: Jungola, Nortica en Serenga met de daarbij behorende dieren en andere wetenswaardigheden. Men heeft getracht het anders te laten zijn dan andere dierentuinen met wat leuke toevoegingen en dat is voor een deel goed gelukt. Daarnaast is er om de tien meter iets van horeca te vinden en dat is best veel, zoiets heb ik een aantal jaar geleden ook in de Apenheul gezien en ik vind dat persoonlijk nogal overdreven. Nu was een groot aantal van die punten dicht, vanwege het weer en de lagere bezoekersaantallen. Voor de oudere mensch is het wel weer fijn dat er ook bovengemiddeld veel retirades zijn. 

In Jungola hebben we in een bootje een minitochtje gemaakt door de junglehal en in Nortica hebben we een 4D testrit mogen maken, een nogal enerverende vlucht over de ijsvlaktes van de poolgebieden. Wildlands is, net zoals veel dierentuinen, zoveel beter opgezet dan de dierentuinen uit mijn jeugd waar de dieren letterlijk in vaak veel te kleine kooien zaten. Maar toch.... toen ik de ijsberen zo troosteloos zag staan in de regen in hun verblijf zonder de ijsvlaktes van hun habitat werd ik daar niet vrolijk van, ook de enorme zeeschildpadden in een in mijn ogen veel te klein aquarium had iets zieligs. We vonden eigenlijk dat dierentuinen, hoe ruim opgezet voor de dieren ook, niet meer van deze tijd zijn. Er zijn natuurlijk vaak fokprogramma's en men doet het met de beste bedoelingen om de diersoort in stand te houden en tevens mensen/kinderen te educeren, maar, noem me gerust woke als u wilt, het voelt voor mij niet zo goed. We hebben Wildlands bezocht omdat we in de buurt waren, maar om twee/drie uur te gaan reizen om het park te bezoeken zou ik niemand aanraden.

Na het park heb ik Bertus even een appje gestuurd wat ook maar weer de herenmodezaak was waar Dick werkte. Albert Mannenzaken, was het antwoord dus zijn we even langs gegaan om Dick te begroeten. Wat ons meteen opviel was dat het een zaak is met een prachtige collectie. Je kunt er bij wijze van spreken nakend aankomen en volledig gekleed inclusief schoenen en accessoires het pand weer verlaten. Dick was bezig met een klant toen we aankwamen en dat ging op een heel ontspannen en deskundige manier. Wij lieten hem even en zijn collega bood ons een kopje koffie aan. Het was leuk om hem na zijn succesvolle verkoop even gesproken te hebben. Het is een zaak waar ik, als ik in Emmen zou wonen, graag klant zou willen zijn. Eerlijkheid gebied me te zeggen dat het qua prijsklasse wel in het wat hogere segment zit, maar daar tegenover staat heel duidelijk de kwaliteit van de koopwaar en deskundigheid van het personeel. Hier kunt u wat lezen over de zaak en kunt u Dick zomaar tegenkomen als model. 

Een boottochtje door de jungle. 

Zeeschildpadden in een wat te klein aquarium. 

Albert Mannenzaken in Emmen. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten