zaterdag 25 november 2023

Op reis naar Emmen

Het was een tijd geleden al afgesproken met elkaar, Steven en Carolien uit Eindhoven en ik uit Capelle gingen naar Bertus in Emmen. Ons land is niet groot, maar Emmen is best ver. Reden voor mij om te besluiten de drie uur reistijd die dat voor mij inhoudt niet op één dag heen en weer te doen, maar er een weekendje van te maken. Gisteren ben ik op pad gegaan.

Ik wilde de reis in rust en comfort doorbrengen. Het is mogelijk om met mijn kortingabonnement van NS deze, met bijbetaling, voor één dag om te zetten naar een eerste klasabonnement. Ik was er wat eerder voor van huis gegaan omdat ik het nog nooit had gedaan, maar het is in twee seconden geregeld via de automaat. Ik ben altijd licht paniekerig en het zekere voor het onzekere nemend als ik ga reizen. Ik check ook drie keer of ik abonnement, portemonnee, telefoon e.d. bij me heb. Zo rol ik nu eenmaal. 

Nou, het was een genot hoor, in alle rust een kopje koffie drinken in de net wat lekker zittende en ruimere stoelen dan doorgaans. Daarnaast was het best druk waar je dan geen last van hebt. In mijn beleving was ik zo in Zwolle waar ik moest overstappen. 

Een station waar ik nog nooit ben geweest, dus goed zoeken welk perron ik moest hebben. De trein stond er al en ook hier was het druk maar niet in de eerste klas. Tijd voor lunch in de trein, met eindbestemming Emmen, die me langs plaatsen bracht waar in de wijk van Den Haag waar ik ben opgegroeid straatnamen naar zijn vernoemd, Coevorden, Gramsbergen, Hardenberg en ook Dalfsen de straat waar ik mijn eerste appartementje had. Bijzonder wel dat waar ik aankwam overal de zon scheen, maar als we weer wegreden het begon te regenen. Ik moet daar maar niet teveel over nadenken.

Toen de conductrice mijn kaartje controleerde zei ze: "U heeft zich keurig in Rotterdam ingecheckt, maar in Zwolle had u bij NS uit moeten checken en bij Arriva weer in". Ik had natuurlijk geen idee! Van trein naar trein, wie weet dat daar verschil in zit? Nu ben je als eerste klas passagier natuurlijk boven elke verdenking van eventuele fraude verheven, dus zei ze, "Ik neem uw kaartje even mee", en om mijnentwil checkte ze in bij Dalfsen (het station na Zwolle). "Alleen moet u wel aan NS doorgeven dat u bent vergeten uit te checken op Zwolle, anders wordt het wel een hele dure reis." Hoe lief is dat van haar? Want eigenlijk zou ze me een nieuw en duurder kaartje moeten verkopen in de trein, maar ze zag waarschijnlijk dat ik als onwetende stedeling de mores van het openbaar vervoer in landelijk Nederland niet begreep.

Eenmaal in Emmen was het een paar minuten lopen naar het hotel wat voor twee nachten mijn thuis is. Het is een mooie kamer midden in het centrum. Valiesje neergezet en even door het centrum gelopen. Leuk centrum, heb ergens koffie gedronken met wat lekkers erbij. Morgen komen Steven en Carolien me oppikken om naar Bertus te gaan. Ik heb er veel zin in!

Het hotel.

Koffie met een punt.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten