maandag 13 november 2023

Het leven is als een doos bonbons

Er zijn zoveel films die werkelijk iedereen en z'n moeder heeft gezien, maar ik (nog) niet. 'E.T.', 'Brokeback Mountain', 'Star Wars', om er maar een paar te noemen. 'Forrest Gump' behoorde daar ook toe, behoorde, want de film was een tijdje terug op tv en ik heb 'm opgenomen en gisteren bekeken. 

Mijn eerste reactie was: wat is Tom Hanks daar nog jong, maar nadere inspectie leerde dat het een film is uit 1994. Bijna dertig jaar geleden, toen was iedereen nog jong. You gotta love Forrest, wat een lieverd en je ziet meteen wat een goede acteur Tom is, voor een groot deel speelt hij de rol van Forrest met zijn mimiek en gezichtsuitdrukkingen. Terecht dat hij voor die rol een Oscar heeft mogen ontvangen. 

De film zelf heeft ook een Oscar gekregen, het is een film naar aanleiding van het boek van Winston Groom. Forrest is een naïeve man in het autisme spectrum en we volgen zijn leven vanaf zijn jeugd in de jaren vijftig tot in de jaren tachtig. Onbedoeld maakt hij historische gebeurtenissen van dichtbij mee en zo hier en daar is hij een inspiratiebron, zo neemt Elvis Presley zijn dansmoves over en komt John Lennon door hem op het idee voor zijn nummer 'Imagine'. De film heeft humor maar is tegelijkertijd serieus een drama maar ook een liefdesverhaal. De soundtrack is vanwege de tijden waarin het zich afspeelt weergaloos. 

Naast het verhaal van Forrest zien we ook zijdelings het verhaal van zijn jeugdvriendinnetje Jenny (Robin Wright) die als een rode draad door zijn leven loopt. Verder speelt Sally Field zijn moeder, Gary Sinise Luitenant Dan Taylor als Forrest naar Vietnam moet in de jaren zestig en Mykelti Williamson zijn goede vriend Bubba die hij daar ontmoet. De film is natuurlijk ook bekend om de archiefbeelden van de historische gebeurtenissen waar Forrest bij is, dat is met een speciale techniek gedaan wat men sinds die tijd 'gumping' noemt naar de film.

Ik heb er echt van genoten, wat een heerlijke film. Ik begrijp waarom het zo'n enorm succes is geweest. Toch zegt Paramount dat de film een flop was, wat niet zo is, hij heeft ruim $678 miljoen opgebracht, maar door dat te beweren betaalden ze schrijver Winston Groom niet uit. Wat de directe reden is dat Winston weigerde toe te staan dat zijn vervolg op het boek 'Gump & Co' zou worden verfilmd. That's Hollywood for you. 







Geen opmerkingen:

Een reactie posten