woensdag 15 november 2023

Pouces

Wie HEMA zegt, zegt tompouces, de Nederlandse variant van het van oorsprong Franse gebakje, millefeuilles. HEMA verkoopt ze al sinds 1932, maar het gebakje werd in Nederland al voor het eerst gemaakt in 1845. De standaard tompouce is twee plakjes bladerdeeg waarvan de bovenste is voorzien van een laagje roze glazuur en daartussen banketbakkersroom, maar er zijn talloze varianten. Met slagroom in plaats van banketbakkersroom, met diverse smaakjes toegevoegd aan de room en de glazuurlaag kan ook in allerlei kleuren voorkomen. HEMA haalde zich nog niet zo lang geleden de woede van chronisch boos Nederland op de hals door een tompouce te verkopen met een regenboogglazuurlaag. Deze mensen kwamen vanaf nu nooit meer bij HEMA, maar dat kwamen ze al niet vanwege de vegetarische rookworst, kinderkleding waar geen jongens/meisjes aanduiding meer op stond, de verkoop van hoofddoekjes en een transgendermodel in de folder. Telkenmale laten ze weten HEMA te boycotten. 

In april en tijdens voetbal wk's/ek's is de oranje Trumppouce, de zogenaamde 'grab 'm by the poucy-pouce', algemeen verkrijgbaar, maar dat kan ook te maken hebben met de verjaardag van Zijne Majesteit van het huis van Oranje en het Nederlands elftal dat doorgaans in oranje kleding speelt. Sinds kort is er een nieuwe hype, de vertompoucesering van andere etenswaren met als absolute nummer één de crompouce, en combinatie van een croissant en een tompouce, maar ook de oliepouce heeft z'n intrede al gedaan. U raadt het al, een samenvoeging van een oliebol en een tompouce. Tevens zijn er tompoucevlaaien en onderhand zullen er vast nog meer varianten het levenslicht hebben gezien. 

Zoals u weet eet ik elke maandagavond bij vriendin Talitha, waarna we een serie du moment kijken. Momenteel zitten we in 'Stranger Things' en 'Devious Maids'. Zij kookt of bestelt iets en ik neem dan meestal iets mee als dessert of voor bij de koffie. Meestal, want ik heb soms een seniorenmoment, dan heb ik wat gekocht en dat vergeet ik mee te nemen en staat dan nog in de koelkast bij mij thuis. 

Maar afgelopen maandag was ik geestdriftig over het gekochte en ben het zeker niet vergeten. Ik was namelijk nog een crompoucemaagd en had voor na het eten bij de koffie twee crompouces gekocht. Talitha was ook nog onbekend met het verschijnsel zodat we beiden op hetzelfde moment onze crompouceontmaagding beleefden. Het was een fijne ervaring, zeker niet vervelend, maar het is ook weer niet om over naar huis te schrijven. Toch zal ik in de toekomst een crompouce niet afslaan mocht ie mij gepresenteerd worden. 

Crompouce.



Oliepouce.

Tompoucevlaai.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten