woensdag 22 maart 2017

Aidan in disguise (with reading glasses)*


Al sinds enkele jaren heb ik zo nu en dan, dus niet altijd, een leesbril nodig. Als ik moe ben, of er is niet voldoende verlichting, aan de andere kant zijn we er toch allemaal van overtuigd dat de beschrijvingen op verpakkingen over bewaaradvies en bereidingstijd e.d. vroeger in een veel groter lettertype was. Anyhow, een leesbril dus. Ik heb er verschillende, één ligt er naast mijn bed, één had ik op mijn werk maar is nu net als ik werkloos en in afwachting van een nieuwe positie, één in mijn tas/jas, want net zoals op de verpakkingen zijn de teksten op menukaarten in restaurants er in de loop der jaren ook niet op vooruit gegaan. Als je mij hoort uitroepen: "Wat een fijne menukaart!", betekent dat in eerste instantie dat er een prettig leesbaar lettertype is gebruikt die men zonder bril kan lezen.

De 'hoofdbril' ligt bij de computer, en is de meest gebruikte bril. Deze was de leesbril die alle andere leesbrillen overbodig maakte. Ik had hem gekregen van vrienden Rick en Chris, nadat ik Chris met zo'n zelfde leesbril had gezien. Was ja, want van de week is ie op de grond gevallen, en kapot. Ik had dat niet meteen door, ik had hem opgeraapt en weer naast de computer gelegd en toen ik 'm later nodig had dacht ik 'wat zie ik raar, mijn ogen gaan wel erg achteruit', maar toen bleek dat er nog maar één glas in zat. Het was zo'n fijne bril, omdat het een 'grote' bril was, niet z'n half brilletje met kleine glaasjes. Ik heb verzocht zo'n soort gelijke bril te vinden, maar dat bleek niet eenvoudig. Navraag bij Chris leverde de naam op van de onderneming waar hij 'm destijds had gekocht, een boekhandel die alleen in Leiden en omstreken exploiteert.

Dat ging me een beetje ver om voor een leesbril speciaal naar Leiden te gaan. Ik bedacht me opeens dat wij in Rotterdam ook een meer dan geweldige boekhandel hebben: Donner. Nou, lieve mensen, mocht je ooit eens een leesbril nodig hebben, en niet zo'n half, klein brilletje willen, dan ben je bij Donner aan het juiste adres. Wat een keuze! Het duizelde me gewoon, ik heb ook even de tijd genomen om een aantal brillen te passen voordat ik m'n uiteindelijke keuze maakte. Donner dus, de boekhandel de alle andere boekhandels overbodig maakt. Helaas hebben ze geen emplooi, daar had ik al eens naar geïnformeerd.

*vrij bewerkt naar de hit "Judy In Disguise (with glasses)" van John Fred & His Playboy Band


Geen opmerkingen:

Een reactie posten