zondag 12 maart 2017

Also sprach der Diktator

De fascistische Turkse dictator Recep Erdoğan heeft gesproken, nou ja geschreeuwd, "Nederland is een nazi-overblijfsel en fascistisch". Wat dat laatste betreft, hij kan het weten, want hij voert zelf een fascistisch regime in eigen land. Met stijgende verbazing heb ik de afgelopen week gezien hoe hij campagne voert. Ik zag beelden van een schreeuwende tiran met een idolate dan wel doodsbange achterban voor zich die met gestrekte armen en veel vlagvertoon de leuzen scandeerden die hij met overslaande stem de menigte toeschreeuwde. Ik ken dat soort beelden alleen in zwart wit van ergens in de jaren 30 en 40 van de vorige eeuw. Tevens ben ik altijd stomverbaasd dat dit soort mannetjes die zich een hoge bloeddruk krijsen nooit een hartaanval krijgen, maar dit geheel terzijde.

Hij is op campagne omdat er in Turkije een referendum aankomt waarin het volk kan 'kiezen' om de president, Recep dus, (nog) meer macht te geven. De bedoeling is dat het volk 'ja' kiest, ook als het 'nee' zou willen stemmen, dat kan niet. Nou ja dat kan wel, maar dan heb je het niet goed begrepen en zou je zomaar gearresteerd kunnen worden en erger. Ik hoef hier natuurlijk niet op te sommen hoeveel mensen die een andere mening zijn toegedaan al zijn opgepakt of op z'n minst ontslagen of op een andere manier monddood zijn gemaakt. Recep neemt geen genoegen met 'nee'.

En dat was precies wat Nederland zei toen de Turkse minister van Buitenlandse zaken Mevlüt Çavuşoğlu hierheen wilde komen om, hou je vast, campagne te voeren voor Recep, voor alle Turken die hier wonen. Want vergis je niet, Turkse Nederlanders worden ook door het regime in de smiezen gehouden, en ze houden elkaar in de gaten middels kliklijnen. Nog net voor zijn ambtstermijn verstreken is daalden de ballen bij Mark Rutte in, en heeft hij, nadat netjes onderhandelen niet hielp, het vliegtuig waarin Mevlüt zat verboden te landen in Nederland. Het kwam hem op de valreep verkiezingstechnisch natuurlijk ook wel goed uit. Dat was de reden van Recep om paars van woede bovenstaande uitspraak te doen zich blijkbaar niet realiserend dat het een gotspe is die alle andere gotspes overbodig maakt dat je als fascistische dictator een ander democratisch land fascistisch noemt, als het niet zo verbazingwekkend schokkend was zou je er om kunnen lachen.

De Turkse minister van Familiezaken Fatma Betül Sayan Kaya, die nog in Duitsland was om aldaar campagne te voeren voor de Grote Leider, wat overigens ook niet werd toegestaan, kwam met gezwinde spoed per auto naar Rotterdam om als second best dan maar de Nederturken toe te spreken, maar zij werd staande gehouden en haar werd verzocht om als ongewenste vreemdeling de snelste weg weer terug te nemen naar Duitsland. Dat verzoek nam ze niet ter harte, zodat ze uiteindelijk na 4 uur in een andere auto onder escorte naar Duitsland is gereden. Er moeten verschillende aderen geknapt zijn in het hoofd van Recep, de man die niet gewend is het woord nee te horen. Er wordt gedreigd met allerlei sancties, want dit laten ze niet over hun kant gaan. Feit is wel dat dit voor zijn campagne natuurlijk heel goed uitkomt, als daar ook al enige twijfel over zou bestaan dat het een 'nee' zou kunnen worden.

Alle politieke partijen sluiten de gelederen en zijn het eens met de wijze waarop gehandeld is. Nou ja één partij is opvallend stil. De buikspreekpop van Recep, Tunahan Kuzu, van splinterpartijtje DENK, die altijd het eerst is om iets te roepen als het over zijn thuisland gaat hoor je niet. Hoehoe is u daar nog?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten