woensdag 8 maart 2017

Gouwe Ouwe

Gisteren met Harry naar de voorstelling "Gouwe Ouwe" geweest, een komedie met hier en daar de vinger op de zere plek, op een wat ironische wijze, maar toch. Drie actrices van naam en statuur, Carry Tefsen, Trudy Labij en Ingeborg Elzevier en de pas, of nog net niet, afgestudeerde Jelle Mensink, voor wie het natuurlijk geweldig moet zijn om met deze dames te kunnen werken.

Plaats van handeling is een zieltogend fastfoodrestaurant, waar Bastiaan (Jelle) de uitbater van is. De drie dames komen er werken. Voor mij heel herkenbare dialogen die ook bij mijn oude werkgever regelmatig voorkwamen:
"Deze aanpak werkt niet hoor..."
"Ja, maar het is het concept"
"Als je nou zo en zo doet..."
"Nee het hoofdkantoor wil dat de regels absoluut worden nageleefd"
Ook de mystery-klant en de bedrijfskleding van kunstvezels kwamen mij heel bekend voor.

Het stuk gaat over het ouder zijn, met nu en dan een duidelijke verwijzing naar hoe wij heden ten dage tegen ouderen aankijken, maar ook verrassende inzichten van de personages. Het sollicitatiegesprek van Annetje (Trudy) was hilarisch "Wij staan er ons op voor dat we graag ook oudere werknemers in dienst nemen". "Nee, jullie krijgen er subsidie voor, dan kost het niet zoveel". Spijker op z'n kop. Het is een oorspronkelijk Nederlandse productie, en het verhaal speelt zich dus af in het restaurant, maar ook de persoonlijke levens van de dames komt successievelijk naar voren. Zijn ze wel zoals ze zich voordoen? Wat is de reden dat ze op deze leeftijd nog in het restaurant komen werken? En hoe denken ze en hoe voelen dames van een zeker leeftijd zich?

De dialogen, geschreven door Philip Walkate, zijn geweldig met hilarische oneliners. Carry, Trudy en Ingeborg zijn natuurlijk stuk voor stuk actrices die weten hoe ze met een tekst om moeten gaan en dat bij comedy timing heel belangrijk is en ook hun zogenaamde stille spel fantastisch. Ik heb veel gelachen en een hele leuke avond gehad. Een aanrader. Tot en met mei toert deze voorstelling door het land.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten