donderdag 16 maart 2017

En we ademen gewoon weer door

Het is goed om ons te realiseren dat het de regering van VVD en PvdA slechts het zevende kabinet is wat na de Tweede Wereldoorlog de hele rit heeft uitgezeten, en niet in de meest makkelijke tijd. Toch hebben beide partijen volgens de exitpoll na de verkiezingen van gisteren zetelverlies, de VVD heeft nu 10 zetels minder en de PvdA zelfs 29 zetels. Toch is ondanks het verlies de VVD volgens diezelfde poll de grootste partij met nu 31 zetels. De PVV, het CDA en D66 staan alle drie volgens die poll op 19 zetels, maar de PVV is een soort spek en bonen-partij, omdat niemand met hen wil regeren. Ik denk dat Geert Wilders het ook beter doet als Kamerlid in de oppositie, ongenuanceerd van alles roepen zonder oplossingen is meer zijn ding.

Ik vermoed dat veel voormalige PvdA kiezers verschoven zijn naar Groen Links, die partij boekt volgens de poll een grote winst van maar liefst 12 zetels meer. Ik heb te doen met de PvdA, ergens is iets erg misgegaan en ik hoop dat ze er met elkaar uit gaan komen om weer in de gunst van de kiezers te komen, ze kunnen het, dat hebben ze in het verleden bewezen. Ik vind het wel fijn om te kunnen melden dat de partij waar ik het meeste vertrouwen in had en heb, en waar ik dan ook op gestemd heb, de Partij voor de Dieren in de poll van 2 naar 5 zetels gaat.

Het zal vermoedelijk een coalitie van 4 partijen worden. VVD is de grootste dus Mark Rutte blijft premier, en ik denk dat hij samen met CDA, D66 en ChristenUnie een nieuwe regering zal gaan vormen. Dan hebben ze precies 75 zetels volgens de poll. Zelf zou ik het erg fijn vinden als Groen Links gevraagd zou worden, dan is de zetelverdeling wat ruimer, en met zo'n winst van Groen Links is duidelijk dat de kiezer daar waar die partij voor staat belangrijk vindt.

Maar goed, dit is geschreven met als leidraad de exitpoll, ik ga echt niet de hele nacht opzitten. Ik hoor de andere morgen wel wat het uiteindelijk geworden is, en dan ademen we gewoon allemaal weer door.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten