zondag 5 maart 2017

LHBT....QIA

Fans van mijn columns op Radio Capelle hebben mij gisteren moeten missen, dat kwam omdat het een speciale uitzending was vanwege de 'Gender Visibility Month' geïnitieerd door de Regenboogambassadeur van Capelle, en mensen van Hang-Out 010 en Transcafé Rotterdam. Voor de column hadden zij een gast uitgenodigd om dat te verzorgen, zodoende had ik deze keer vrijaf. Vanzelfsprekend kan ik er wel over schrijven, en heb dat ook gedaan voor 'Roze Golf', maar mijn toon is veelal licht met wat ironie en zelf reflecterend, zowel naar mijzelf toe als naar de LHBT-achterban, en dat paste deze keer niet zo goed in het geheel omdat men liever een wat Kaandorpiaanse visie (Ik heb een heel zwaar levúúúún) wilde laten horen. En dat is goed, het is belangrijk dat ook die kant wordt belicht.

Toen ik Erik Jan van 'Roze Golf' berichtte dat er deze keer geen column van mijn hand kwam, vroeg hij me om voor de website er tóch één te schrijven, om de continuïteit te waarborgen. Dat heb ik gedaan en ben ik dichtbij het onderwerp van de uitzending gebleven. Wat ik opvallend vind is dat juist de LHBT-gemeenschap vaak in hokjes denkt en vanuit die hokjes, waar men eerst inklimt, vervolgens de verbinding gaat zoeken, onder het uitroepen van dat we niet in hokjes moeten denken. Ik blijf dat fascinerend vinden. Zeker omdat hokjesdenken nu eenmaal in het menselijke DNA zit besloten, en het helemaal niet zo vreemd is dat men van nature nu eenmaal meer affiniteit heeft met de mensen met wie je je het meest verwant voelt. De titel van de column is 'LHBT...QIA', om aan te geven dat er steeds meer letters (hokjes) worden toegevoegd om vervolgens naar overeenkomsten te zoeken. Je kunt de column hier lezen. Ik leg daar ook in uit waar de letters Q, I en A voor staan.

Ik had niet, zoals gebruikelijk als ik de column voor de radio voorlees, een liedje uitgezocht, maar Jan Erik heeft een heel leuk en toepasselijk liedje toegevoegd aan de column "He Ho Bi" van Douwe Bob. Ik kende het nummer niet, maar als er iemand is die er totaal geen issue van maakt hoe hijzelf of iemand anders georiënteerd is, dan is hij het wel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten