woensdag 1 maart 2017

Pancake day

Enige tijd geleden had ik met vrienden Letitia en David een datum geprikt om bij hen te gaan eten, het werd 28 februari. Letitia is ook mijn coiffeur en toen ik bij haar in de salon was vertelde ze dat het de 28e 'pancake day' was, en dat het een Engelse gewoonte is om op die dag pannenkoeken te eten, een gewoonte die David sinds hij ergens in de vorige eeuw zijn vaderland had verlaten altijd in ere had gehouden. Of ik dat erg vond. Nou nee hoor, ik eet niet zo vaak pannenkoeken, dus ik had absoluut geen bezwaar.

Ik had echter nog nooit van pancake day gehoord, en was het niet iets wat David had verzonnen om in ieder geval één keer per jaar pannenkoeken te kunnen eten? Maar nee, het bestaat echt, de officiële naam is Shrove Tuesday, en is de dag voorafgaand aan Aswoensdag, het begin van de 40 dagen durende vastentijd die loopt tot en met Paaszaterdag. In de Commonwealth landen is het dus bekend onder de naam Pancake day, omdat voorraden van o.a. eieren, melk, bloem en suiker moesten worden opgemaakt voor de vastenperiode van 40 dagen begon. Pannenkoeken symboliseren tevens de 'vier pilaren van het christelijk geloof': eieren voor de schepping, bloem voor het belangrijkste bestanddeel van het menselijk dieet, zout voor gezondheid en melk voor zuiverheid. Het vasten houdt in dat men alleen het hoognodige eet, en eten wat plezier zou kunnen geven, zoals o.a. snoep, melkproducten en vlees voor 40 dagen niet tot je neemt.

Ik heb me de pannenkoeken goed laten smaken, en we hebben een gezellige avond gehad. En nee, ik ga nu niet 40 dagen vasten.

David aan het bakken.

De lekkerste pannenkoek is die met spek en stroop.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten