donderdag 9 maart 2017

Verbijsterd

Gisteren werd ik wakker met de wekkerradio waarop het nieuws te horen was dat er een neushoorn was gedood in een dierentuin in Frankrijk en dat zijn hoorn was afgezaagd. Natuurlijk dacht ik dat ik het, nog tussen slaap en waak in, niet goed had gehoord en dingen door elkaar had gehaald. Maar nee het bleek echt zo te zijn. Neushoorn Vince, die in 2012 in Burger's Zoo in Arnhem was geboren en sinds 2015 in Thoiry Zoo in Frankrijk woonde, was echt door stropers belaagd vanwege zijn hoorn. Blijkbaar waren ze gestoord, want zijn tweede hoorn was half afgezaagd en de andere twee neushoorns in het verblijf bleven ongedeerd.

Ondanks dat de wereld op het moment niet echt een happy place is en we op de rand staan van mondiale oorlog was ik verbijsterd door deze gebeurtenis. Aan de andere kant de menselijke hebzucht kent werkelijk geen grenzen, daar zijn al genoeg voorbeelden van hoe mensen zich onderling verhouden, de opmars van het rechts populisme wereldwijd is niet voor niets. Als mensen die vluchten en hulp nodig hebben al geen gehoor vinden bij sommige oren, dan telt het leven van een dier al helemaal niet meer mee.

Eerder werden opgezette neushoorns in Europese musea al van hun hoorns beroofd en de in het wild levende neushoorns en ook olifanten, waren hun leven al niet zeker vanwege stropers, maar nu zullen de dierentuinen deze dieren maximaal moeten gaan beveiligen. Heel veel (on)menselijks is mij vreemd.

Vince

Geen opmerkingen:

Een reactie posten