zaterdag 12 mei 2018

Concours Eurovision de la Chanson 2018

Twintig landen hebben afgelopen dinsdag en donderdag de meeste stemmen gekregen om vanavond mee te doen aan de finale van het Eurovisie Songfestival 2018. Bij hen voegen zich de vijf meest betalende landen en de winnaar van vorig jaar.

Duitsland
You Let Me Walk Alone - Michael Schulte
Michael begon zijn carrière door covers te publiceren van bekende nummers op YouTube. In 2012 werd hij derde bij "The Voice Of Germany" en bracht vervolgens drie albums uit. Eind december 2017 werd bekend dat hij één van de zes kandidaten was om voor Duitsland naar het Eurovisie Songfestival te gaan. En op 22 februari 2018 kwam hij als winnaar uit de bus. Hij ziet er uit en klinkt als een singer/songwriter, en hij heeft inderdaad ook meegeschreven aan dit nummer. En het heeft wel iets dit lied over zijn vader.

Frankrijk
Mercy - Madame Monsieur
Madame Monsieur bestaat uit het echtpaar Émilie en Jean-Karl, ze hebben elkaar ontmoet in 2008 en zijn in 2013 begonnen om als duo ook in de muziek samen te werken. In 2016 kwam hun debuutalbum uit, waar zes singles van werden uitgebracht maar het sloeg niet echt aan. Hun songfestivalbijdrage "Mercy" deed dat wel en heeft een derde plaats gehaald in de Franse hitlijsten. En terecht het is een wonderschoon lied over het waargebeurde verhaal van een meisje genaamd Mercy, wat is geboren tijdens de vlucht uit haar land vanwege oorlog, op een reddingsboot naar Sicilië 'Ik ben vanmorgen geboren, mijn naam is Mercy. Mij werd een hand gereikt, en ik leef. Ik ben al die kinderen die de zee heeft genomen.'

Italië
Non Mi Avete Fatto Niente - Ermal Meta & Fabrizio Moro
De 37 jarige Ermal en de zes jaar oudere Fabrizio hebben beiden een solocarrière en bundelden hun krachten voor het San Remo festival dit jaar welke ze wonnen en dat gaf ze een ticket voor het Eurovisie Songfestival. In het lied sommen ze de waanzin op van de afgelopen jaren, de aanslagen, de oorlogen, de mensen op drift, en waarvoor? Zijn we niet allemaal mens? Mooie tekst, maar vooral ook veel tekst en daardoor niet echt een 'oorwurm'.

Portugal
O Jardim - Cláudia Pascoal
Na twee keer te hebben meegedaan aan "Idols", in 2010 en 2015, tussendoor in 2013 aan "X-Factor" en in 2017 aan "The Voice" in haar thuisland Portugal, zou je denken dat Cláudia wel genoeg zou hebben van zangcompetities, maar niets is minder waar. Met deze deelname aan het Eurovisie Songfestival is haar kwartet compleet. Ze komt met een voor mij niet zo aansprekend lied waarin ze zingt dat ze de tuin water geeft van iemand die in de hemel is. Cláudia zingt niet heel zuiver en het wordt er ook niet veel beter op als de auteur en componist van het nummer Isaura Santos halverwege een moppie mee gaat zingen.

Spanje
Tu Canción - Alfred García & Amaia Romero
Een gelegenheidsduo, want zowel de 21 jarige Alfred als 19 jarige Amaia zijn al van kinds af aan bezig in de muziek als soloartiest, en hebben los van elkaar aan verschillende talentenjachten meegedaan. Wees voorbereid op een suikerzoete bijdrage waarvan het glazuur van je tanden springt van het kaliber 'alles is perfect als jij bij me bent'. Ze hebben vooral ook oog voor elkaar en niet zozeer voor de miljoenen kijkers. Ik moet er een beetje van in m'n mond vomeren.

Verenigd Koninkrijk
Storm - SuRie
De Engelse SuRie heeft twee albums gemaakt en stond in 2015 en 2017 al op het Eurovisie podium als backingvocalist bij de Belgische inzendingen van die jaren. Maar nu staat ze zelf op de voorgrond met "Storm". Het is een goed in het gehoor liggend nummer waarvan je denkt: 'Heb ik dat al niet eens eerder gehoord?' Ja, dat heb je, het heeft bijvoorbeeld iets weg van Matt Redman's "10.000 Reasons", en nog zo'n handvol andere liedjes waar je dan nét niet op kunt komen. Het betere leenwerk zeg maar. Dat neemt niet weg dat het al met al een gezellig doe-allemaal-maar-mee gehalte heeft.

Iedereen veel kijk en luisterplezier gewenst vanavond. En voor de deelnemers succes en plezier!

Duitsland: Michael Schulte.

Frankrijk: Madame Monsieur.

Verenigd Koninkrijk: SuRie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten