maandag 7 mei 2018

Eurovisie Songfestival 2018 eerste halve finale deel 1

Morgen vindt de eerste voorronde van het Eurovisie Songfestival plaats waaraan 19 landen deel nemen. Vandaag neem ik de eerste 9 landen onder de loep.

Azerbeidzjan
X My Heart - Aysel Mәmmәdova
Aysel is 28 jaar en studeerde in 2010 af aan het Azerbeidzjaans Staatsconservatorium. Ze brengt een europop liedje die onder de categorie 'dertien in een dozijn' valt. En toch zou het zomaar naar de finale kunnen gaan. Sinds het debuut van Azerbeidzjan op het festival in 2008 hebben ze tot nog toe altijd de finale gehaald, met zelfs een overwinning in 2011.

IJsland
Our Choice - Ari Ólafsson
Als ik Ari zo zie moet ik toch es naar IJsland, maar dit geheel terzijde. Hij raakte in eigen land bekend doordat hij in 2015 meedeed aan "The Voice". En begin dit jaar won hij de preselectie voor het Eurovisie Songfestival met "Our Choice". Het is een beetje een EO jongerendag hymne, maar zingen kan Ari wel. Soms zit het er net tegenaan, dus hopelijk zullen de zenuwen hem geen parten spelen.

Albanië
Mall - Eugent Bushpepa
Albanië heeft zijn eigen Waylon, de 33 jarige Eugent, die in eigen land zeer populair is. Samen met zijn band hebben ze als supporting act opgetreden bij concerten van o.a Deep Purple. Hij zingt in het Albanees en het is een lied over verlangen naar een verloren liefde. Zijn stem komt pas goed tot zijn recht als ie lekker mag uithalen, in de rustige passages is het wat onvast. Heb er niet zoveel vertrouwen in.

België
A Matter Of Time - Sennek
Ja, dit klinkt lekker. Sennek die sinds 2014 bezig is in de muziek, heeft zelf meegeschreven aan dit nummer, en ik vermoed dat als deze inzending met de juiste staging wordt gebracht het moeiteloos doorstroomt naar de finale aanstaande zaterdag.

Tsjechië
Lie To Me - Mikolas Josef
Het is de zevende keer dat Tsjechië aan het festival meedoet, en tot dusver was dat niet zo heel succesvol. Slechts één keer, in 2016, kwam het land in de finale en behaalde er een 25e plek. Dit jaar mag Mikolas zijn land vertegenwoordigen. Vorig jaar werd hij al gevraagd, maar toen wilde ie niet. Nu nam hij wel deel aan de nationale preselectie en won met het zelfgeschreven grappige en vrolijke Justin Bieber-achtige "Lie To Me". Hij zorgt er meteen voor dat zowel het F- als het MF-woord worden geïntroduceerd op het festival met dit lied. Mikolas zien we zaterdag heus wel weer terug.

Litouwen
When We're Old - Ieva Zasimauskaitė
Ieva is 24 jaar en raakte in Litouwen bekend door in 2012 de finale van "The Voice" te behalen. Begin dit jaar won ze de nationale finale voor het Eurovisie Songfestival met dit "When We're Old". Ik kan er helemaal niks mee. Haar manier van zingen irriteert me en ik vind het een draak van een lied. Maar ik heb zo her en der ook vernomen dat mensen het meer dan prachtig vinden. We zullen zien wat het gaat doen.

Israël
Toy - Netta Barzilai
Nu gaan we het beleven hoor mensen, een kip gevangen in het lichaam van een volumineuze vrouw. Israël had een talentenjacht uitgeschreven die tevens dienst deed als preselectie voor het festival. En die werd gewonnen door de 25 jarige Netta. Is Netta een groot zangeres? Nee. Het een heel grappig liedje met gekke kipachtige geluidjes, maar ze heeft door haar ontwapenende persoonlijkheid en tegelijkertijd extravagante uiterlijk de harten van heel roze Europa weten te veroveren dus is een finaleplaats zeker, en ik denk zelfs dat een overwinning zeer waarschijnlijk kan zijn.

Wit Rusland
Forever - Alekseev
Ook Alekseev brak door door deel te nemen aan "The Voice" in 2014 in zijn geboorteland Oekraïne. In dat land en Rusland heeft hij al verschillende hits gehad. Een week nadat hij zich had aangemeld voor de Oekraïense preselectie voor het Eurovisie Songfestival trok hij zich terug om vervolgens aan die van Wit Rusland mee te doen. Hij komt met een ballad volgens beproefd Eurovisie recept, maar het is niet heel overtuigend. Ik hoop dat hij het pak met lichteffecten die ie bij de nationale finale aanhad thuis laat, het leidt alleen maar af.

Estland
La Forza - Elina Nechayeva
Elina is in 2016 geslaagd voor de Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia met een master's degree in klassieke zang. En dat is te horen in deze drie-minuten-opera. Zou er alleen op zang worden beoordeeld zou Elina met straatlengten winnen, want geen van de andere kandidaten kan wat Elina in het lied "La Forza" met haar stem doet. Vanwege het genre is waarschijnlijk gekozen om het in het Italiaans te doen. Ze zingt over de kracht van het lot. Dit is duidelijk mijn kopje thee en ik zie haar zaterdag graag weer terug. Haar jurk in de overtreffende trap doet die enorme jas van Linda Wagemakers op het festival van 2000 verbleken tot een lapje poetskatoen. 

Morgen de tien andere deelnemers aan de eerste halve finale.   


Estland: Elina Nechayeva

IJsland: Ari Ólafsson

Israël: Netta BarzilaiGeen opmerkingen:

Een reactie posten