dinsdag 8 mei 2018

Eurovisie Songfestival 2018 eerste halve finale deel 2

Het tweede gedeelte van de 19 liedjes waarvan er 10 doorgaan naar de finale aanstaande zaterdag.

Bulgarije
Bones - Equinox
Equinox is een band met vijf leden, drie Bulgaren en twee Amerikanen. De band is speciaal voor het songfestival samengesteld. Het nummer klinkt wel oké, maar is tegelijkertijd ook wat vlak. Ik heb niet het idee dat het genoeg indruk zal maken om door te stromen naar de finale op zaterdag.

Macedonië
Lost And Found - Eye Cue
Eye Cue is een duo bestaand uit Marija Ivanovska en Bojan Trajkovski. Ze zijn begonnen in 2008 en hebben in eigen land al in de top 20 gestaan en het Skopje Fest in 2015 gewonnen. Met het liedje "Lost And Found" lijken ze niet zo goed te weten wat ze nou precies willen, reggae of toch meer dance? Bovendien is de studioversie hevig door de vocoder gehaald en klinkt zangeres Marija live niet altijd zuiver.

Kroatië
Crazy - Franka Batelić
In 2007 won Franka de talentenjacht "Showtime" en nam twee jaar later deel aan de Kroatische preselectie voor het Eurovisie Songfestival en werd daar zevende. Dit jaar werd ze door de omroep geselecteerd en komt met een intrigerend nummer, wat ze zelf heeft geschreven, waar alleen een videoclip van te vinden is en nergens een live versie. Dat geeft te denken. Maar als het goed wordt gezongen en de staging is in orde zien we haar in de finale weer.

Oostenrijk
Nobody But You - Cesár Sampson
De 34 jarige Cesár is van oorsprong producer en deed in 2016 en 2017 mee als backing vocalist bij de Bulgaarse inzendingen van die jaren. Dit jaar werd hij door de Oostenrijkse omroep geselecteerd om het land te vertegenwoordigen met "Nobody But You". Een gezellig liedje wat uitnodigt tot meeklappen, niks meer niks minder.

Griekenland
Oneiro Mou - Gianna Terzi
Gianna heeft al twee albums op haar naam staan die niet zoveel hebben gedaan. De voorronde in Griekenland is niet zonder smet verlopen. Van de vijf inzendingen die overbleven werden er twee meteen al gediskwalificeerd omdat ze niet 'Grieks genoeg' klonken. Later bleek dat van de drie overgebleven kandidaten de platenmaatschappijen van de andere twee geen €20.000 wilde betalen aan de Griekse omroep, en dus Gianna als enige overbleef om Griekenland te vertegenwoordigen. In het Grieks zingt zij een liefdeslied met een tekst zo smachtend en alles verzengend zoals dat alleen in Zuid Europa kan. Het klinkt inderdaad heel Grieks, en omdat Cyprus ook in deze halve finale zit zijn 12 punten in ieder geval gegarandeerd.

Finland
Monsters - Saara Aalto
Saara timmert al aardig aan de weg, ze heeft aan diverse internationale talentenjachten meegedaan en is de Finse stem van prinses Anna in "Frozen". Daarnaast heeft ze vijf albums uitgebracht en heeft ze in verschillende musicals gestaan. Nu mag ze haar land vertegenwoordigen op het Eurovise Songfestival met "Monsters". Twaalf jaar geleden wonnen de monsters van Lordi het festival nog voor Finland, dat zal Saara niet lukken, maar de finale zal ze zeker halen.

Armenië
Qami - Sevak Khanagyan
Sevak is op jonge leeftijd verhuisd naar Rusland en deed er aan diverse talentenjachten mee, waaronder in 2015 aan "The Voice" in Rusland. Een jaar later deed ie mee aan "The Voice" in Oekraïne welke hij won. Hij keerde terug naar Armenië om als coach in de Armeense versie van "The Voice" aan de slag te gaan. In zijn gedragen lied vraagt hij waarom de wind al zijn herinneringen meeneemt en vervolgens om vleugels om ze te kunnen volgen. Het zijn geen vrolijke drie minuten zeg maar.

Zwitserland
Stones- Zibbz
Zibbz is een duo bestaande uit broer en zus Stefan en Corinne Gfeller. Zibbz is een soort verbastering van het Engelse siblings. Sinds 2011 hebben ze al verschillende singles en albums uitgebracht. Hun bijdrage klinkt wel lekker, een beetje in de lijn van onze eigen Waylon, sterker nog Corinne klinkt als een vrouwelijke Waylon, een Waylonette dus. Kan best wel doorgaan naar zaterdag. 

Ierland
Together - Ryan O'Shaughnessy 
Ook de 25 jarige Ryan heeft zowel in Ierland als in Engeland aan tv-talentenjachten meegedaan wat hem bekendheid gaf. Begin dit jaar werd hij aangeduid door de Ierse omroep om het land te vertegenwoordigen op het festival. Iets wat zijn oom Gary in 2001 ook heeft gedaan. Ierland heeft nog steeds het record van de meeste Eurovisie overwinningen met veelal ballads. En daar komt Ryan ook mee. Het is een prettig gezongen en prettig in het gehoor liggend nummer, maar veel meer ook niet. De bijbehorende videoclip laat twee verliefde jongens zien die voor twee keer een halve seconde elkaars hand vasthouden, en dat is ook in deze tijd voor sommige landen nog een soort Sodom en Gomorra. Stiekem hoop ik dat dat beeld op het Eurovisiepodium wordt geprolongeerd. 

Cyprus
Fuego - Eleni Foureira
Eleni is geboren in Albanië maar is als 10 jarige met haar ouders naar Griekenland gevlucht. In de beginjaren van haar carrière claimde ze geboren en getogen Griekse te zijn, pas na 7 jaar in 2014 bevestigde ze dat ze van Albanese afkomst is. Haar bijdrage is een met etnische invloeden doorspekt lied, wat zeker niet slecht is. Alleen je hebt wel es van die mensen die meteen aversie bij je oproepen als je ze ziet, je kunt er niets aan doen, en zij ook niet. Het is niet aardig van me, maar ik heb dat bij Eleni, alles aan die vrouw wekt weerstand bij me op, alles is ook net iets te veel. Ze komt op me over als zo'n prototype voetbalvrouw. Vervolgens las ik dat ze inderdaad een relatie met een Spaanse voetballer heeft.... Maar goed de 12 punten van Griekenland zijn sowieso al binnen. 

Ik wens alle kandidaten heel veel succes en plezier vanavond. Morgen de eerste 9 kandidaten van de tweede halve finale. 
Ierland: Ryan O'Shaughnessy

Zwitserland: Zibbz

Finland: Saara AaltoGeen opmerkingen:

Een reactie posten